Vízügyi hatósági jogkör

A vízügyi igazgatási és a vízügyi, valamint a vízvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervek kijelöléséről szóló 223/2014. (IX. 4.) kormányrendeletben foglaltak szerint a vízügyi hatósági feladatokat 2014. szeptember 10-től a katasztrófavédelem látja el. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság korábbi önálló szervezeti egységének, az Országos Vízügyi Hatóságnak a jogutódja ettől kezdve a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Vízvédelmi hatósági és szakhatósági ügyekben az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség jogutóda a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A feladatok átvétele szeptember 10-től folyamatosan történik meg, a hatósági ügyek lebonyolítása ettől függetlenül zökkenőmentesen zajlik. Az ügyintézés menete nem változik és a határidők sem módosulnak.

A vízvédelmi/vízügyi hatósági és szakhatósági hatáskörök gyakorlása tekintetében a jogutódlás a következőképpen valósul meg:

Illetékességi szabályok a 223/2014. (IX. 4.) kormányrendelet 2. melléklete szerint érvényesek.

A hatóságok illetékességi területe vízügyi hatósági és vízvédelmi hatósági ügyekben

 

Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Heves vármegyéből Apc, Boldog, Hatvan, Heréd, Kerekharaszt, Lőrinci, Nagykökényes, Zagyvaszántó közigazgatási területe.

Székhelye: 1081 Budapest, Dologház u. 1.

Postacím: 1081 Budapest, Dologház u. 1.

E-mail cím: sxv.ungbfnt@xngirq.tbi.uh 

Telefon:      (+36-1) 459-24-76, (+36-1) 459-24-77, (+36-1) 459-24-60

 

Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

c) Heves vármegye – kivéve Apc, Átány, Boldog, Erdőtelek, Hatvan, Heréd, Heves, Hevesvezekény, Kerekharaszt, Kisköre, Lőrinci, Nagykökényes, Pély, Tarnaszentmiklós, Tenk, Tiszanána, Zagyvaszántó közigazgatási területét, Kömlő közigazgatási területének a Csincsa belvízcsatorna jobb partjára eső részét, Poroszló közigazgatási területének a Kiskörei-tározó területére eső részét, Sarud és Újlőrincfalva közigazgatási területének a Laskó patak és a Csincsa belvízcsatorna jobb partjára eső részét, valamint a Kiskörei-tározó területére eső részét.

Székhelye: 3525 Miskolc, Dózsa György u. 15.

Postacím: 3501 Miskolc, Pf. 18.

E-mail cím: obefbq.ivmhtl@xngirq.tbi.uh

Telefon:      +36-46/517-359

 

Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Heves vármegyéből Átány, Erdőtelek, Heves, Hevesvezekény, Kisköre, Pély, Tarnaszentmiklós, Tenk, Tiszanána közigazgatási területe, továbbá Kömlő közigazgatási területének a Csincsa belvízcsatorna jobb partjára eső része, Poroszló közigazgatási területének a Kiskörei-tározó területére eső része, Sarud és Újlőrincfalva közigazgatási területének a Laskó patak és a Csincsa belvízcsatorna jobb partjára eső része, valamint a Kiskörei-tározó területére eső része.

Székhelye: 5000 Szolnok, József Attila út 14.

Postacím: 5000 Szolnok, Pf.: 110

E-mail cím: wnfm.gvgxnefnt@xngirq.tbi.uh

Telefon:     +36-56/501-900

Vízügyi illetékesség