Hírek aloldal fejlécképe

Heves VMKI hírek

Három beavatkozás volt csütörtökön 2024. április 26.

Csütörtökön három alkalommal avatkoztak be a Heves vármegyei tűzoltók.

Idén is támogatásban részesülnek az önkéntes mentőszervezetek 2024. április 24.

A korábbi évekhez hasonlóan a katasztrófavédelem idén is kiírta azt a pályázatot, amely az önkéntes mentőszervezetek tevékenységéhez kapcsolódó működési költségek finanszírozására nyújt lehetőséget a központi költségvetésből. Az önkéntesek számára rendelkezésre álló hétszáz milliós pályázati forrásból összesen százmillió forint fordítható az önkéntes mentőszervezetek támogatására.

Emléktúrán emlékeztünk egykori kollégánkra 2024. április 23.

A napokban volt egy éve, hogy egy közlekedési balesetben elvesztettük fiatal kollégánkat és sokunk barátját, Mester Zsolt tűzoltó századost.

Biológiai módszerrel a szúnyoglárvák ellen 2024. április 22.

Biológiai eljárással folytatódik a katasztrófavédelem által koordinált központi szúnyoggyérítés. A héten öt vármegyében, összesen 2300 hektárnyi területen alkalmazzák ezt a technológiát a szakemberek

Március hónap fotója 2024. április 22.

Kigyulladt egy kamion 2024. március 20-án este, az M3-as autópálya 69 és 70-es kilométere között, a Gyöngyös-nyugat lehajtó közelében. A vasúti síneket szállító kamion a leállósávban volt, a gyöngyösi, hevesi és jászberényi hivatásos tűzoltók két habsugárral oltották el a tüzet, majd visszahűtötték a vas elemeket. Az oltás pillanatait Landor Dávid tűzoltó őrmester, beosztott tűzoltó kapta lencsevégre, egyik képe pedig olyan jól sikerült, hogy a Heves vármegyei katasztrófavédelem a hónap legjobb fotójának választotta.

A szokásosnál kevesebb riasztás volt a hétvégén 2024. április 22.

A szokásosnál kevesebb riasztás érkezett a katasztrófavédelem Heves vármegyei műveletirányítási ügyeletére a hétvégén. A 2 tűzesetet és 2 műszaki mentést 7 hivatásos és 2 önkéntes tűzoltóegység kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 3 téves és 2 szándékosan megtévesztő jelzés is érkezett az ügyeletre.

Harmadik és tizenharmadik helyen végeztek kollégáink a terepfutó bajnokságon 2024. április 19.

Első alkalommal biztosított helyszínt a BM Országos Terepfutó és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Pontszerző Terepfutó Bajnokságnak a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A Szekszárdon április 17-én megtartott országos bajnokságot a Magyar Rendészeti Sportszövetség, az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület és a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közösen rendezte meg a Szekszárd közelében fekvő Sötétvölgyi Gyermektábort körülölelő erdőben. A megmérettetésen két Heves vármegyei kollégánk is részt vett. Istványi Nóra tűzoltó főhadnagy, katasztrófavédelmi megbízott, illetve Kerek Péter tűzoltó őrnagy, a pétervásárai katasztrófavédelmi őrs parancsnoka tették próbára állóképességüket.

Megrendeztük a vármegyei műszaki mentő versenyt 2024. április 18.

A Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság területi műszaki mentő versenyt rendezett szerdán, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ Hatvan-nagygombosi Gyakorló Bázisán. A megmérettetésen vármegyénk három, az egri, gyöngyösi és hatvani hivatásos tűzoltó-parancsnokságok csapatai vettek részt. A verseny tétje pedig az volt, hogy a legjobban szereplő csapat képviselheti vármegyénket a verseny országos fordulóján.

Idén is hétszázmillió forint jut az önkéntesek támogatására 2024. április 18.

A központi költségvetésben – az elmúlt évekhez hasonlóan – idén is hétszázmillió forint áll rendelkezésre az önkéntes tűzoltó egyesületek és az önkéntes mentőszervezetek támogatására. Ebből az összegből hatszázmillió forint az önkéntes tűzoltó egyesületek, százmillió pedig a mentőszervezetek fejlesztésére fordítható. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Magyar Tűzoltó Szövetség közreműködésével közösen pályázatot írt ki, a hivatásos tűzoltósággal együttműködési megállapodással rendelkező tűzoltó egyesületeknek május 17-ig kell eljuttatniuk pályázati anyagukat az illetékes tűzoltóságra.

Megjelent áprilisi magazinunk 2024. április 18.

Megjelent a „Katasztrófavédelem” című online magazin áprilisi száma.

Egy évtizede működik a Pétervásárai Katasztrófavédelmi Őrs 2024. április 16.

A katasztrófavédelem 2012-ben indította el az őrsprogramot azzal a szándékkal, hogy a nehezen elérhető területeken tűzoltóőrsök létesüljenek. A program keretén belül 2014. áprilisában átadták a Pétervásárai Katasztrófavédelmi Őrsöt, mely megalakulásának tizedik évfordulója alkalmából az Egri Katasztrófavédelmi Kirendeltség ünnepséget rendezett a pétervásárai hivatásos tűzoltók laktanyájában.

Indul a katasztrófavédelem által koordinált szúnyoggyérítés 2024. április 16.

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.