Hírek aloldal fejlécképe

Heves VMKI hírek

E héten kezdik meg szolgálatukat 2024. július 15.

Ünnepélyes keretek között tartotta meg kibocsátó ünnepségét a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság június 11-én. Százkilenc újonc tűzoltó a szervezet vezetői, valamint a társ- és rendvédelmi szervek képviselői előtt tett fogadalmat. Közülük négyen Heves vármegyében a héten kezdik meg szolgálatukat.

A hétvégén összesen 24 segélyhívás érkezett 2024. július 15.

A hétvégén összesen 24 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem Heves vármegyei műveletirányítási központjába. A 8 tűzesetet és 10 műszaki mentést 16 hivatásos és 2 önkormányzati tűzoltóegység kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 5 téves és 1 szándékosan megtévesztő jelzés is érkezett az ügyeletre.

444 településen és 6 budapesti kerületben lesz szúnyoggyérítés 2024. július 15.

Tizenhat vármegye négyszáznegyvennégy településén és Budapest hat kerületében, összesen 86 ezer hektáron lesz a héten szúnyoggyérítés. A következő napokban Komárom térségében, Budapest érintett kerületeiben, a Csepel-sziget, Dunaújváros, Szekszárd, Baja és Mohács térségében, továbbá a Dráva mentén, a vízpart közeli településeken lesznek kezelések. Ezen kívül Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Zala vármegye számos településén várhatóak földi kémiai beavatkozások. A nagy hőségre tekintettel légi kémiai kezelésekre továbbra sem kerül sor, mivel az csak a napnyugtát megelőzően kivitelezhető, amikor a meleg miatt még alig repülnek a szúnyogok. A gyérítések pontos ütemezése megtalálható a katasztrófavédelem honlapján.

Meghosszabbította a hőségriasztást az országos tisztifőorvos 2024. július 12.

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján a 2024. július 7-én (vasárnap) 00 órától 2024. július 12-én (péntek) 24 óráig érvényben lévő harmadfokú hőségriasztást július 18. (csütörtök) 24 óráig meghosszabbítja az ország egész területére vonatkozóan. Továbbra is a legmagasabb fokú hőségriasztás lesz érvényben.

Június hónap fotója 2024. július 11.

Trafóházra, illetve villanyvezetékre dőlt egy csaknem huszonöt méter magas fa június 13-án az esti órákban, Mátraszentistván Vaskút utcájában.

Traktor és ház is lángolt szerdán 2024. július 11.

Szerdán négy alkalommal avatkoztak be Heves vármegye tűzoltói. A 3 tűzesetet és 1 műszaki mentést 5 hivatásos, 1 önkormányzati, illetve 1 önkéntes tűzoltóegység kezelte.

Idén is támogatásban részesülnek az önkéntes mentőszervezetek 2024. július 11.

Száznyolcvanhét önkéntes mentőszervezet jut 2024-ben központi forrásból pályázati támogatáshoz. Heves vármegyéből hat mentőszervezet, összesen 3 136 868 Ft pályázati támogatásban részesült, amely tevékenységükhöz kapcsolódó működési költségek finanszírozására nyújt lehetőséget a központi költségvetésből.

Családi ház égett Hatvanban kedden 2024. július 10.

Kedden összesen 8 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem Heves vármegyei műveletirányítási központjába. A 6 tűzesetet 11 hivatásos tűzoltóegység kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 2 téves jelzés is érkezett az ügyeletre.

Lakástűzben 2 ember halt meg az elmúlt félévben 2024. július 09.

2024. első félévében Heves vármegyében 161 lakóépület vagy annak melléképülete gyulladt ki, hárommal több, mint 2023. első hat hónapjában. Tavalyi év hasonló időszakában 1975 négyzetméter, az idei év első félévében azonban 2686 négyzetméternyi épített terület égett le.

A hőség miatt a földről gyérítik a szúnyogokat 2024. július 09.

Tizenkét vármegye háromszáznegyvenöt településén és Budapest hat kerületében lesz a héten szúnyoggyérítés. Az extrém szúnyogártalommal érintett területeken az országos tisztifőorvos ugyan átmenetileg engedélyezte a repülőről történő kémiai szúnyoggyérítést, azonban a hőség miatt a héten erre nem lesz lehetőség. A nagy melegben a szúnyogok aktivitása a napnyugta utáni időszakra tolódik, amikor a repülésbiztonsági szabályok miatt már nem lehet légi gyérítést végezni. Amennyiben a szúnyogártalom továbbra is indokolja, az elmaradt légi kezeléseket a hőség után pótolják.

Tizennyolc segélyhívás volt a hétvégén 2024. július 08.

A hétvégén összesen 18 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem Heves vármegyei műveletirányítási központjába. A 10 tűzesetet és 3 műszaki mentést összesen 14 hivatásos, 1 önkormányzati, valamint 3 önkéntes tűzoltóegység kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 4 téves és 1 szándékosan megtévesztő jelzés is érkezett az ügyeletre.

Harmadfokú hőségriasztás lép életbe vasárnaptól péntek éjfélig 2024. július 05.

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendel el az ország egész területére 2024. július 7-én (vasárnap) 00 órától 2024. július 12-én (péntek) 24 óráig.