Kimutatták a gyilkos gázt a fürdőszobában, vizet távolítottak el az önkéntesek

2023. június 13. 12:50

Hétfőn 11 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem Heves vármegyei műveletirányítási központjába. A 8 műszaki mentést összesen 5 hivatásos, 1 önkormányzati és 3 önkéntes tűzoltóegység kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 3 téves jelzés is érkezett az ügyeletre.

Az út menti árokba hajtott és a tetejére borult egy személyautó reggel Hevesvezekény határában. Az autó vezetőjét a hevesi hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt kiemelték a kocsiból, az egység áramtalanította járművet. A sofőr könnyű sérüléseket szenvedett.

Veszélyesen megdőlt egy fa Egerben a Kovács Jakab utcában. Reggel az egri hivatásos tűzoltók motoros láncfűrésszel avatkoztak be és szüntették meg a veszélyt.

Délután az egri hivatásos tűzoltók Egerbakta határában egy útra dőlt és a forgalmat akadályozó fát távolítottak el. 

Délután Bélapátfalva és Szilvásvárad között egy három méteres faág autóra szakadt, a bélapátfalvai önkormányzati és a szilvásváradi önkéntes tűzoltók távolították el az ágat. 

A parádi önkéntes tűzoltók Parádon, a gyöngyöstarjáni önkéntesek településükön egy ingatlanból és egy aknából vizet távolítottak el szivattyúkkal. 

A szén-monoxid-érzékelő jelzése miatt riasztották a helyi hivatásos tűzoltókat tegnap kora este Egerbe, egy Árpád úti társasházhoz. Az egyik lakás fürdőszobájában az átfolyós vízmelegítő környezetében a tűzoltók mérései is kimutatták a gyilkos gázt. Az egység megtiltotta az eszköz használatát, a helyszínre vonultak a gázszolgáltató munkatársai is. A ház lakói nem szenvedtek mérgezést.

Este Heves város hivatásos tűzoltói városuk Kolozsvári utcájában egy telefonvezetékre dőlt fát távolítottak el motoros láncfűrész segítségét. 

Sokan csak a fűtési szezonhoz kötik a szén-monoxid szivárgással összefüggésbe hozható baleseteket, holott sok háztartásban gázüzemű fali vízmelegítővel, kazánnal állítják elő a meleg vizet, így a szén-monoxid-mérgezés veszélye egész évben fenyeget. A nagy melegben is megnőhet a szén-monoxid kialakulásának a veszélye, mert a kéményben légdugó alakulhat ki. A kéménybe beszorult hideg levegő miatt a vízmelegítéskor keletkező füstgáz visszaáramolhat a lakásba, ami tragédiához is vezethet. 

Fotó: Hevesi KVŐ