Egy lakás égett Hatvanban

2023. április 14. 13:31

Kigyulladt egy lakás péntek reggel Hatvanban, a Szabadság úton. A város hivatásos tűzoltói két gépjárművel vonultak és vízsugarakkal eloltották a lángokat. A tűz a lakás egyik szobájában keletkezett, de nem terjedt tovább a többi helyiségre. Az tűz oltása az utómunkálatokat is beleértve közel egy órán át tartott. Az egységek ellenőrizték a szomszédos lakásokat is, a mentők két embert szállítottak kórházba.

A statisztikák szerint a tűzzel érintett otthonokban jellemzően nem voltak füstérzékelők, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni. 

A lakástüzek legtöbbször nyílt láng, például gyertya használatára, elektromos hibára, főzés közbeni figyelmetlenségre vagy dohányzásra vezethetők vissza. Gyakori, hogy a fűtési rendszer hibája miatt gyullad ki a lakás, bármilyen technológiával fűtünk, ezek hőtermelő, gyakran nyílt lánggal égő berendezések és a meghibásodásukból, figyelmetlen használatukból tűz keletkezhet. Biztonságunk érdekében fontos, hogy a berendezések, készülékek állapotát rendszeresen ellenőriztessük szakemberrel, a környezetükből pedig minden éghető anyagot távolítsunk el. A tüzelőt sose tároljuk a kályha, kazán közelében, hiszen bármikor kipattanhat egy szikra, amely meggyújthatja a közelben levő tárgyakat, akár a bekészített tűzifát is. A lakástüzek megelőzése érdekében éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével, illetve ha régebben épült épületben lakunk, időközönként érdemes szakemberrel felülvizsgáltatni otthonunk elektromos rendszerét is. 

Fotó: Kecskés Ferenc tűzoltó őrnagy