158 lakástűz keletkezett az első félévben, 21 alkalommal vonultak a tűzoltók szén-monoxid miatt

2023. július 06. 12:46

2023 első félévében Heves vármegyében 158 lakástűz keletkezett, 42-vel kevesebb, mint 2022 első hat hónapjában, ami 21 százalékos csökkenést jelent. A félév folyamán 1975 négyzetméternyi épített terület égett le.

A legnagyobb tűz február 19-én Pélyen volt, a Bajcsy-Zsilinszky utcában egy 100 négyzetméter alapterületű családi ház tetőszerkezete és a mellette lévő melléképület égett.  A hevesi és a füzesabonyi hivatásos tűzoltók több oldalról, két órán át oltották a lángokat. A tűz összesen 150 négyzetméteren pusztított, az ingatlant a lakóknak átmenetileg el kellett hagyniuk.

Az első félévben halálos kimenetelű lakástűz Heves vármegyében nem történt, a tűzesetek során 11 ember sérült meg. A félév során vármegyénkben szinte minden nap keletkezett tűz ingatlanban, a lakástüzekhez összesen 260 tűzoltóautót riasztottak.

A hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók több mint 152 órát töltöttek a tüzek oltásával. A leghosszabb beavatkozás közel 4 órán át tartott: március 25-én Csányban egy lakóház és melléképülete égett, a melléképületben egy gázpalack is felrobbant. A hatvani hivatásos tűzoltók három gépjárművel vonultak az esethez és oltották el a lángokat.

A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 3 lakástűz után indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban elektromos hiba, nyílt láng, a fűtési rendszer hibája, sütés-főzés, avar- vagy szemétégetés, illetve a kémény műszaki állapota miatt gyulladt ki épület. 

Vármegyénkben a legtöbb tűz a kéményben (32 alkalommal), a konyhában (20 alkalommal), a hálószobában (17 alkalommal), a hálóban (13 alkalommal) illetve a nappaliban (12 alkalommal) keletkezett.

A tűzzel érintett otthonokban jellemzően nem volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni.

Szén-monoxid miatt 2023 első felében vármegyénkben 21-szor hívták a tűzoltókat, 6 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést. A szén-monoxid akkor jön létre, ha beltérben nyílt láng van és a tűz környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Mivel meleg vízre nyáron is szükségünk van, nyáron is fenyegető veszélyforrásról van szó.