Current Page aloldal fejlécképe

heves.katasztrofavedelem.hu közlemények

Lezárult a szúnyog-tenyészőhelyek feltérképezésének első szakasza
2022. november 14.

A központi szúnyoggyérítést koordináló katasztrófavédelem kiemelt célja a hazánkban is alkalmazott biológiai csípőszúnyog-gyérítés részarányának növelése. Hatékony biológiai szúnyoggyérítést viszont csak a szúnyogok tenyészőhelyeinek pontos feltérképezését követően lehet végezni. A szúnyogok kifejlődési helyeiről ilyen térképek korábban csak az ország néhány térségéről álltak rendelkezésre. A hiányosság kiküszöbölése érdekében a katasztrófavédelem 2020-ban egy hároméves felmérési programot indított, amely célja azon régiók lárva-tenyészőhelyeinek feltérképezése volt, ahol jelentősebb szúnyogártalom szokott kialakulni.

Tragikus tűzeset Hatvanban
2022. november 07.

Hétfő hajnalban érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint Hatvanban, a Mikes utcában egy családi házban robbanás történt és füstöl az épület. A tűzoltók kiérkezése előtt egy szabadnapos tűzoltó áramtalanította az épületet és elzárta a gázt. Tíz tűzoltó két járművel három perc alatt a helyszínre ért, ahol egy száz négyzetméteres családi ház égett negyven négyzetméteren. A tűzoltók két gázpalackot kivittek az épületből, ezzel megelőzve, hogy azok felrobbanjanak. Az egységek az oltási munkálatok közben egy holttestet találtak. Az épület egyik fala bedőlt és egy részen a tető is beszakadt. A megrongálódott, balesetveszélyes részeket a tűzoltók visszabontották, a tüzet eloltották. A beavatkozás három órán át tartott.

Emlékezzünk meg biztonságban elhunyt szeretteinkről
2022. október 25.

A napokban egyre többen látogatnak el a sírkertekbe, ebben az időszakban megemelkedik a temetői tüzek száma, de a lakásokban meggyújtott mécsesek, gyertyák is veszélyt jelenthetnek.

256 otthonban csaptak fel a lángok idén Heves megyében
2022. október 06.

Idén szeptember végéig Heves megyében 256 otthonban keletkezett tűz. A lakástüzek következtében 12 ember sérült meg, többségük füstmérgezést szenvedett. Júliusban Poroszlón a tűz halálos áldozatot követelt, leggyakrabban idős emberek válnak a lakástüzek áldozatává, mert mire észlelik a tüzet, addigra már halálos mennyiségű füstöt lélegeztek be. A tűzoltók az égő épületekből 6 embert mentettek ki, 12 épület oltásakor gázpalackok nehezítették a beavatkozást. Az égő épületekhez 431 tűzoltójármű vonult, az ingatlanokban összesen közel 2 ezer négyzetméternyi terület égett le.

Megújuló kommunikációs rendszerek, biztonságosabb környezet
2022. október 04.

Lezárult a KEHOP 1-6.0-15-2016.00023 azonosító számú, Döntéstámogató rendszer elnevezésű uniós projekt, amelynek célja a lakosság személy- és vagyonbiztonságának növelése. A projekt az Európai Unió 850 millió forintos vissza forintos vissza nem térítendő támogatásából valósult meg a Magyar Állam társfinanszírozása mellett.

Új eszközök és programok a hivatásos és önkormányzati tűzoltóságok műveletirányításában
2022. szeptember 16.

Megkezdődött a KEHOP-1.6.0-15-2022-00029 azonosítószámú, Hivatásos és önkormányzati tűzoltóságok műveletirányítási tevékenységének hatékonyságnövelése elnevezésű uniós projekt. A projekt keretében a katasztrófavédelem új eszközök és programok beszerzését, valamint azok alkalmazási feltételeinek megteremtését tervezi. A projekt az Európai Unió 1 milliárd 125 millió forintos vissza nem térítendő támogatásából, a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

Néhány helyen még védekeznek a szúnyogok ellen
2022. szeptember 05.

A héten 18 településen, összesen 8500 hektáron lépnek fel a vérszívók ellen. A következő napokban Csongrád-Csanád megye több településén valósul meg földi szúnyoggyérítés, emellett Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyében pótolják az előző héten az időjárás miatt elmaradt kezeléseket. A munkákat napnyugta után kezdik, platós gépjárműre szerelt permetező-berendezésekkel juttatják ki a szúnyogirtó készítményt.

A szüret velejárója a mustgáz okozta veszély
2022. augusztus 17.

Az ország több pontján már megkezdődött, máshol készülnek az idei szüretre, a korai érésű szőlők esetében már a mustot érlelik a pincékben. A szőlő levének erjedésekor mustgáz keletkezik, amely nem megfelelő körülmények között komoly veszélyt jelent. Szellőztetéssel, valamint szén-dioxid-érzékelő elhelyezésével elkerülhető, hogy veszélyes mennyiségben felhalmozódjon, illetve balesetet okozzon a gáz.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös KÖZLEMÉNYE
2022. augusztus 16.

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlását figyelembe véve 2022. augusztus 17. (szerda) 00.00 órától 2022. augusztus 19. (péntek) 24.00 óráig harmadfokú, legmagasabb szintű hőségriasztást adott ki az ország egész területére.

Folytatódik a szúnyoggyérítés
2022. augusztus 08.

A megelőző hét esőzései után újra kialakultak a szúnyogok fejlődéséhez optimális élőhelyek, ezért elsősorban biológiai módszerrel folytatódik a gyérítési program.

Csütörtöktől szombat éjfélig harmadfokú hőségriasztás
2022. augusztus 03.

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve 2022. augusztus 4-én (csütörtök) 00.00 órától 2022. augusztus 6-án (szombat) 24.00 óráig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást adott ki.

72 településen és 9 budapesti kerületben lesz szúnyoggyérítés
2022. augusztus 01.

A hosszú aszályos időjárás következtében valamelyest mérséklődött a szúnyogártalom, a hétvégi felhőszakadás azonban kedvez a szúnyogoknak. Az esőzés hatására nemcsak a természetes vizek környezetében, hanem azoktól távolabb is képesek nagy számban megjelenni a vérszívók.

Tovább tart a kánikula, az országos tisztifőorvos meghosszabbítja a hőségriasztást
2022. július 22.

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlását figyelembe véve a 2022. július 20-án (szerda) 00.00 órától 2022. július 23-án (szombat) 24.00 óráig érvényben lévő harmadfokú hőségriasztást július 26-án (kedd) 24:00 óráig az ország egész területére vonatkozóan meghosszabbítja. Továbbra is a legmagasabb fokú hőségriasztás van érvényben.

Szerdától szombat éjfélig harmadfokú hőségriasztás
2022. július 19.

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve 2022. július 20-án (szerda) 00.00 órától 2022. július 23-án (szombat) 24.00 óráig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást ad ki.

Halálos tűzeset Poroszlón
2022. július 14.

Csütörtök hajnalban kigyulladt egy százhatvan négyzetméteres lakóház egyik szobája Poroszlón, a Hősök útján. Tizenkét tűzoltó két technikai eszközzel kezdte meg az oltást. Az épületben a tűzzel érintett helyiségben a bútorzat és ruhaneműk égtek. A tűzoltók oltás közben egy idős férfi holttestét találták meg az épületben, aki feltehetően füstmérgezésben vesztette életét. Egy gázpalackot is kivittek az épületből, megelőzve ezzel a robbanást. A tűz pontos keletkezési körülményeit tűzvizsgálat fogja feltárni.