Current Page aloldal fejlécképe

heves.katasztrofavedelem.hu közlemények

Közel száz segélyhívás érkezett kedd reggelig a hétfői vihar miatt
2023. július 18.

A hétfő délutáni felhőszakadás és heves zivatar miatt közel száz segélyhívás érkezett a Heves vármegyei műveletirányítási ügyeletre.

158 lakástűz keletkezett az első félévben, 21 alkalommal vonultak a tűzoltók szén-monoxid miatt
2023. július 06.

2023 első félévében Heves vármegyében 158 lakástűz keletkezett, 42-vel kevesebb, mint 2022 első hat hónapjában, ami 21 százalékos csökkenést jelent. A félév folyamán 1975 négyzetméternyi épített terület égett le.

Kezdődik a nyári termények betakarítása, egy kis odafigyeléssel megelőzhető, hogy a munkagépek vagy a gabonatáblák kigyulladjanak.
2023. július 02.

Kezdődik a nyári termények betakarítása, egy kis odafigyeléssel megelőzhető, hogy a munkagépek vagy a gabonatáblák kigyulladjanak.

Nem érdemes őszig várni a kéménysepréssel
2023. június 27.

A közhiedelem szerint, szerencsét hoz, ha kéményseprővel találkozunk. Akkor hoznak szerencsét, ha az otthonunkban találkozunk velük, hiszen szakemberek ellenőrzik a házunk kéményét. Ha jó állapotban van a kéményünk, jól működik, biztonságban tudhatjuk otthonunkat és családunkat.

Két halálos áldozatot követelt a villámárvíz
2023. június 09.

A csütörtök kora délutáni heves esőzések következtében kialakult villámárvíz Gyöngyöstarján településen két embert magával ragadt.

Lezárult a szúnyog-tenyészőhelyek feltérképezésének első szakasza
2022. november 14.

A központi szúnyoggyérítést koordináló katasztrófavédelem kiemelt célja a hazánkban is alkalmazott biológiai csípőszúnyog-gyérítés részarányának növelése. Hatékony biológiai szúnyoggyérítést viszont csak a szúnyogok tenyészőhelyeinek pontos feltérképezését követően lehet végezni. A szúnyogok kifejlődési helyeiről ilyen térképek korábban csak az ország néhány térségéről álltak rendelkezésre. A hiányosság kiküszöbölése érdekében a katasztrófavédelem 2020-ban egy hároméves felmérési programot indított, amely célja azon régiók lárva-tenyészőhelyeinek feltérképezése volt, ahol jelentősebb szúnyogártalom szokott kialakulni.

Tragikus tűzeset Hatvanban
2022. november 07.

Hétfő hajnalban érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint Hatvanban, a Mikes utcában egy családi házban robbanás történt és füstöl az épület. A tűzoltók kiérkezése előtt egy szabadnapos tűzoltó áramtalanította az épületet és elzárta a gázt. Tíz tűzoltó két járművel három perc alatt a helyszínre ért, ahol egy száz négyzetméteres családi ház égett negyven négyzetméteren. A tűzoltók két gázpalackot kivittek az épületből, ezzel megelőzve, hogy azok felrobbanjanak. Az egységek az oltási munkálatok közben egy holttestet találtak. Az épület egyik fala bedőlt és egy részen a tető is beszakadt. A megrongálódott, balesetveszélyes részeket a tűzoltók visszabontották, a tüzet eloltották. A beavatkozás három órán át tartott.

Emlékezzünk meg biztonságban elhunyt szeretteinkről
2022. október 25.

A napokban egyre többen látogatnak el a sírkertekbe, ebben az időszakban megemelkedik a temetői tüzek száma, de a lakásokban meggyújtott mécsesek, gyertyák is veszélyt jelenthetnek.

256 otthonban csaptak fel a lángok idén Heves megyében
2022. október 06.

Idén szeptember végéig Heves megyében 256 otthonban keletkezett tűz. A lakástüzek következtében 12 ember sérült meg, többségük füstmérgezést szenvedett. Júliusban Poroszlón a tűz halálos áldozatot követelt, leggyakrabban idős emberek válnak a lakástüzek áldozatává, mert mire észlelik a tüzet, addigra már halálos mennyiségű füstöt lélegeztek be. A tűzoltók az égő épületekből 6 embert mentettek ki, 12 épület oltásakor gázpalackok nehezítették a beavatkozást. Az égő épületekhez 431 tűzoltójármű vonult, az ingatlanokban összesen közel 2 ezer négyzetméternyi terület égett le.

Megújuló kommunikációs rendszerek, biztonságosabb környezet
2022. október 04.

Lezárult a KEHOP 1-6.0-15-2016.00023 azonosító számú, Döntéstámogató rendszer elnevezésű uniós projekt, amelynek célja a lakosság személy- és vagyonbiztonságának növelése. A projekt az Európai Unió 850 millió forintos vissza forintos vissza nem térítendő támogatásából valósult meg a Magyar Állam társfinanszírozása mellett.

Új eszközök és programok a hivatásos és önkormányzati tűzoltóságok műveletirányításában
2022. szeptember 16.

Megkezdődött a KEHOP-1.6.0-15-2022-00029 azonosítószámú, Hivatásos és önkormányzati tűzoltóságok műveletirányítási tevékenységének hatékonyságnövelése elnevezésű uniós projekt. A projekt keretében a katasztrófavédelem új eszközök és programok beszerzését, valamint azok alkalmazási feltételeinek megteremtését tervezi. A projekt az Európai Unió 1 milliárd 125 millió forintos vissza nem térítendő támogatásából, a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

Néhány helyen még védekeznek a szúnyogok ellen
2022. szeptember 05.

A héten 18 településen, összesen 8500 hektáron lépnek fel a vérszívók ellen. A következő napokban Csongrád-Csanád megye több településén valósul meg földi szúnyoggyérítés, emellett Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyében pótolják az előző héten az időjárás miatt elmaradt kezeléseket. A munkákat napnyugta után kezdik, platós gépjárműre szerelt permetező-berendezésekkel juttatják ki a szúnyogirtó készítményt.

A szüret velejárója a mustgáz okozta veszély
2022. augusztus 17.

Az ország több pontján már megkezdődött, máshol készülnek az idei szüretre, a korai érésű szőlők esetében már a mustot érlelik a pincékben. A szőlő levének erjedésekor mustgáz keletkezik, amely nem megfelelő körülmények között komoly veszélyt jelent. Szellőztetéssel, valamint szén-dioxid-érzékelő elhelyezésével elkerülhető, hogy veszélyes mennyiségben felhalmozódjon, illetve balesetet okozzon a gáz.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös KÖZLEMÉNYE
2022. augusztus 16.

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlását figyelembe véve 2022. augusztus 17. (szerda) 00.00 órától 2022. augusztus 19. (péntek) 24.00 óráig harmadfokú, legmagasabb szintű hőségriasztást adott ki az ország egész területére.

Folytatódik a szúnyoggyérítés
2022. augusztus 08.

A megelőző hét esőzései után újra kialakultak a szúnyogok fejlődéséhez optimális élőhelyek, ezért elsősorban biológiai módszerrel folytatódik a gyérítési program.