Current Page aloldal fejlécképe

heves.katasztrofavedelem.hu közlemények

Halálos tűz Boconádon
2024. június 10.

Hétfőn hajnali négykor kigyulladt egy családi ház Boconádon a Balázshalmi utcában. Három járművel vonultak a tűzoltók a nyolcvan négyzetméteres földszintes házhoz, amelynek a tetőszerkezete és több helyisége is égett. A lángok megfékezése egy órát vett igénybe. A tűzoltók az épület átvizsgálásakor egy középkorú férfi holttestét és egy elpusztult kutyát találtak. A tűz keletkezési okának feltárására a katasztrófavédelem tűzvizsgálatot indít.

Idén is pályázhatnak az önkormányzati tűzoltóságok
2024. május 23.

A központi költségvetés idén is támogatást biztosít az önkormányzati tűzoltóságok fejlesztésére, a rendelkezésre álló 225 millió forint felosztására a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pályázatot írt ki.

Idén is támogatásban részesülnek az önkéntes mentőszervezetek
2024. április 24.

A korábbi évekhez hasonlóan a katasztrófavédelem idén is kiírta azt a pályázatot, amely az önkéntes mentőszervezetek tevékenységéhez kapcsolódó működési költségek finanszírozására nyújt lehetőséget a központi költségvetésből. Az önkéntesek számára rendelkezésre álló hétszáz milliós pályázati forrásból összesen százmillió forint fordítható az önkéntes mentőszervezetek támogatására.

Idén is hétszázmillió forint jut az önkéntesek támogatására
2024. április 18.

A központi költségvetésben – az elmúlt évekhez hasonlóan – idén is hétszázmillió forint áll rendelkezésre az önkéntes tűzoltó egyesületek és az önkéntes mentőszervezetek támogatására. Ebből az összegből hatszázmillió forint az önkéntes tűzoltó egyesületek, százmillió pedig a mentőszervezetek fejlesztésére fordítható. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Magyar Tűzoltó Szövetség közreműködésével közösen pályázatot írt ki, a hivatásos tűzoltósággal együttműködési megállapodással rendelkező tűzoltó egyesületeknek május 17-ig kell eljuttatniuk pályázati anyagukat az illetékes tűzoltóságra.

92 lakástűz volt az első negyedévben
2024. április 10.

2024. első negyedévében Heves vármegyében összesen 92 alkalommal riasztották égő lakóépülethez a tűzoltókat. Ezekben a tüzekben 1 ember vesztette életét, 3-an pedig megsérültek.

Emelkedik a szabadtéri tűzesetek száma
2024. március 04.

A tavaszias időjárás és a kerti munkák megkezdése miatt megemelkedett a szabadtéri tüzek száma. Idén Heves vármegyében 66 ilyen esethez riasztották a tűzoltókat, a leégett terület nagysága pedig meghaladja a 240 ezer négyzetmétert. A legnagyobb szabadtéri tűz vármegyénkben idén Tarnalelesz határában történt, február 4-én 60 ezer négyzetméteren égett a száraz fű.

Idén is lesz alkotói pályázat
2024. február 22.

2024-ben a Katasztrófavédelem Központi Múzeumával közösen hirdet alkotói pályázatot a katasztrófavédelem Országos Tűzmegelőzési Bizottsága.

Árokba csúszott egy tűzoltóautó
2024. február 12.

Hétfőn délelőtt a gyöngyösi tűzoltóság gépjárműve vezetési gyakorlaton Gyöngyös és Mátraháza között árokba csúszott.

Karácsondon követelt áldozatot a tűz
2024. február 09.

Péntek délután érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, hogy Heves vármegyében, Karácsondon tűz keletkezett egy családi ház konyhájában. A Petőfi Sándor úti épülethez egy járművel vonultak a gyöngyösi tűzoltók. A gázpalackról működő tűzhely és környezete égett egy négyzetméteren. A tüzet a tűzoltók kiérkezése előtt eloltották. A tűzben egy középkorú nő életét vesztette. A tűz keletkezési körülményeit tűzvizsgálat fogja feltárni.

Tavaly Heves vármegyében 3 ember halt meg lakástűzben, szén-monoxid-mérgezést 13 ember szenvedett
2024. január 10.

2023-ban Heves vármegyében 293 lakástűz keletkezett, 48-cal kevesebb, mint 2022-ben, ami 14 százalékos csökkenést jelent. Az év folyamán 3856 négyzetméternyi épített terület égett le, csaknem 3500-zal kevesebb, mint egy évvel korábban.

A szilveszteri tüzek megelőzése
2023. december 27.

Tavaly szilveszterkor országosan 37 tűz keletkezett tűzijátékok használata során. Volt ahol épület, vagy autó gyulladt ki a pirotechnikai termékek miatt, a legtöbbször azonban tuják, kukák és tűzijáték égő maradványaihoz riasztották a tűzoltókat.

Halálos tűz Markazon
2023. december 16.

Szombat reggel negyed nyolckor érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint a Heves vármegyei Markazon robbanás történt.

Áldozatot követelt a tűz Apcon
2023. december 03.

Advent első vasárnapján egy lakóház egyik szobájában keletkezett tűz Apc településen, a Sport utcában.

Az adventi időszak veszélyei
2023. november 30.

Az adventi időszak az ünnepi készülődés időszaka, viszont ha nem figyelünk, könnyen a tűzoltókra várakozás időszaka lehet belőle. Tavaly decemberben Heves vármegyében 39 otthonban keletkezett tűz, 12 esetben elhanyagolt, nem karbantartott kéményekben csaptak fel a lángok. A statisztikákat elemezve megállapítható, hogy vármegyénkben volt olyan nap, amikor több lakástűz is keletkezett egy napon. Az ilyen esetek kockázatát növeli, hogy a hétvégén meggyújtjuk az adventi koszorún az első gyertyát. Minden évben keletkezik tűz az adventi koszorú miatt. Tavaly december elején egy gyöngyösi társasház egyik lakása gyulladt ki egy gyertya miatt. A város hivatásos tűzoltói fékezték meg a lángokat, a tűz a tűzoltók beavatkozásának köszönhetően a többi lakásra nem terjedt át, azonban a tűzzel érintett otthon lakhatatlanná vált.

Előzzük meg a Halottak napi tüzeket
2023. október 26.

Az elkövetkező napokban többen kilátogatnak a temetőbe, hogy megemlékezzenek elhunyt szeretteikről. Sokan otthon is mécseseket, gyertyákat gyújtanak. Ahhoz, hogy méltó módon emlékezhessünk meg, előzzük meg a tüzet a temetőben és otthon is.