Current Page aloldal fejlécképe

heves.katasztrofavedelem.hu közlemények

Indul a fűtési szezon – Előzzük meg lakástüzet és szén-monoxid-mérgezést
2021. október 08.

A hivatalos fűtési szezon október 15-én kezdődik, viszont a hűvösebbre fordult időjárás miatt sok helyen már befűtöttek. Azok, akik meg nem ellenőriztették kéményüket és fűtőeszközeiket, ezt ugyan még mindig megtehetik, de ilyenkor leterheltek a szakemberek és hosszabb a várakozási idő.

Sajtóközlemény - Már az ország egyik legmodernebb laktanyájából vonulnak a gyöngyösi tűzoltók
2021. május 27.

Korszerű, jól felszerelt, gazdaságosan fenntartható és üzemeltethető új ingatlankomplexumban dolgoznak április vége óta a gyöngyösi katasztrófavédelmi kirendeltség munkatársai és a város hivatásos tűzoltói. A „Tűzoltólaktanyák kialakítása – Gyöngyös tűzoltóság” elnevezésű, KEHOP-1.6.0-15-2016-00005 azonosítószámú projekt megvalósításához az Európai Unió és Magyarország Kormánya 1,302 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosított. Az ingatlanberuházás eredményeként csökkent a vonulási idő, minimalizálható a károk mértéke, összességében biztonságosabbá vált a környéken élők élete.

A téli időjárás miatt fokozott odafigyelésre van szükség
2021. február 11.

A havazás és az erős szél miatt éjféltől csütörtök reggelig csaknem száz káresethez riasztották országosan a tűzoltókat. Jellemzően leszakadt ágak, kidőlt fák okoztak kisebb fennakadásokat, illetve több esetben árokba csúszott, elakadt járművek műszaki mentésénél kellett beavatkozniuk a tűzoltóegységeknek.

Robbanás egy gyöngyösi társasházban, egy ember meghalt
2021. január 06.

Szerdára virradó éjjel fél egykor gázrobbanás volt egy háromemeletes társasházban Gyöngyösön, a Verseny utcában.

Idén a tűzijáték is más lesz
2020. december 30.

A járvány miatt olyan óvintézkedések is születtek, amelyek a szilveszteri tűzijátékra vonatkoznak. Idén nem lehet közterületen tűzijátékokat használni és a szokásos szilveszteri pirotechnikai termékek sem elérhetőek.

Heves megyében is áldozatot követelt a tűz
2020. november 27.

Kigyulladt és teljes terjedelmében égett péntek hajnalban egy lakóházzal egybeépített ötven négyzetméteres melléképület a Heves megyei Szajla településen, a Táncsics Mihály utcában. A pétervásárai és az egri hivatásos tűzoltók több oldalról beavatkozva oltották el a lángokat. A három helyiségből álló épület átvizsgálása közben egy embert találtak, akinek az életén már nem lehetett segíteni. Nem kizárt, hogy a kályhából kipattanó szikra okozta a tragédiát. A tűz pontos keletkezési okát és körülményeit vizsgálják.

Vigyázzunk a temetők biztonságára!
2020. október 28.

A napokban egyre többször riasztják a tűzoltókat kegyeleti mécsesek vagy gyertyák okozta tüzekhez. Tavaly ilyenkor tíz temetőben keletkezett tűz, amelyet a tűzoltóknak kellett eloltaniuk. A gyertyák és mécsesek nemcsak a temetőkben, hanem otthon is veszélyes helyzetet teremthetnek. Minden évben előfordul, hogy egy Mindenszentek vagy Halottak napja alkalmából meggyújtott gyertya miatt teljesen kiég egy lakás.

A biztonságért a fűtési szezonban is tenni kell!
2020. október 13.

Otthona biztonságáért mindenki sokat tehet. A fűtési szezon kezdete előtt fontos elvégeztetni a tüzelő-fűtő berendezések, így a kályhák, kandallók, gázkazánok és konvektorok, valamint a kémények karbantartását, ellenőrzését. Ezzel, és megfelelő, jó minőségű tüzelőanyag használatával megelőzhető, hogy a kémény miatt kigyulladjon az otthonunk, minimalizálható a szén-monoxid-mérgezés veszélye, és mindemellett kevesebbet is kell fizetni a fűtésért. A szakemberek minden évben több ezer, veszélyt jelentő hibát tárnak fel a tüzelőberendezések és füstelvezető-rendszerek átvizsgálásakor vagy tisztításakor. A kémények rendszeres vizsgálata azért elengedhetetlen, mert ezek olyan épületgépészeti berendezések, amelyek hibái a használók előtt rejtve maradnak, vagyis csak az időszakos kéményellenőrzés adhat valós képet az égéstermék-elvezető állapotáról.

A szén-monoxid-mérgezés nyáron is létező veszély
2020. június 29.

Sokan a fűtési szezonhoz kötik ezeket az eseteket, holott több háztartásban egész évben gázüzemű, fali vízmelegítővel, kazánnal állítják elő a meleg vizet, így a szén-monoxid-mérgezés veszélye egész évben fenyeget. Fontos, hogy klímát, páraelszívót, vagy beépített szagelszívó-ventilátort szakember telepítsen, hiszen ezek együttes használata is befolyásolja a lakás légáramlását. A nyári melegben lecsökkenhet a kémény huzathatása, így fokozott a veszélye annak, hogy visszaáramlik a szén-monoxid a lakótérbe.

Intenzív védekezés zajlik a szúnyogok ellen
2020. június 29.

Az elmúlt hetek csapadékos időjárása következtében megnövekedett a csípőszúnyoglárva-tenyészőhelyek száma. A rendkívül nagy számban keletkezett pocsolyák, árkokban felgyűlt vízterek mellett a folyóparti területeken tenyészik a legtöbb vérszívó. A Tisza és mellékfolyóin levonuló kisebb árhullám a lakosságot nem veszélyezteti, de az ártéri elöntések ideális élőhelyet jelentenek a szúnyoglárváknak. A Tisza mentén az elmúlt évi áradás miatt az árvízi szúnyogfajok lerakott tojásai millió szám várják, hogy kiöntsön a víz, ami után a meleg időben akár egy hét alatt képesek kifejlődni a csípésükkel kellemetlenséget okozó imágók.

Ne csak magunkra, a környezetünkre is figyeljünk!
2020. június 24.

A hosszabb és melegebb nappalok sokunk számára a szabadságot, a felhőtlen szórakozást jelentik. Ahhoz, hogy ez így is legyen, tudnunk kell, hogy nyáron gyakran fordulhat elő heves zivatar, viharos szél, felhőszakadás vagy éppen jégeső, máskor pedig rendkívüli hőhullámok tehetik próbára szervezetünket és tűrőképességünket.

Egyre több helyen kell védekezni a szúnyogok ellen
2020. június 22.

Tavasszal számos helyen végeztek biológiai szúnyoglárva-gyérítést a katasztrófavédelem által koordinált központi szúnyoggyérítési program keretén belül, az elmúlt héten pedig már a kifejlett szúnyogok elleni kezelésekre is szükség volt. Az előző napokban a főváros hat kerületében, a Csepel-szigeten és a környező településeken, valamint a dunaújvárosi, a szekszárdi és a mohácsi térségekben avatkoztak be a szakemberek a szúnyogok ellen. A változékony időjárás nehezítette a munkákat, ezért több kezelést a meghirdetett pótnapokon végeztek el, néhány településen pedig el kellett halasztani a munkálatokat. A tervek szerint a héten csaknem 44 ezer hektáron védekeznek a szúnyogártalom ellen.