Másodfokú hőségriasztás lépett érvénybe

2018. augusztus 21.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján az elkövetkező napokban is hőségre számíthatunk. A kánikula miatt 2018. augusztus 21-én 12 órától augusztus 23-án 24 óráig másodfokú hőségriasztás érvényes.

A hőségben különösen fontosak azok az óvintézkedések, amelyekkel megóvhatjuk saját egészségünket és hozzátartozóink, szeretteink épségét.
 
Az egyik legfontosabb a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása, ilyenkor a szervezet több vizet igényel. Ügyeljenek arra, hogy lehetőség szerint 11 és 15 óra között árnyékos helyen tartózkodjanak, óvják magukat a tűző naptól, leégéstől.
 
Különös figyelmet kell fordítani arra, hogy kisgyermeket, vagy háziállatot senki ne hagyjon az autóban. Egy napos részen parkoló autóban percek alatt akár 60 Celsius-fokra is forrósodhat a levegő. Az extrém hőmérséklet az autóban kiszáradáshoz, eszméletvesztéshez, vagy akár halálhoz is vezethet. Ha valaki autóban hagyott állatot, vagy gyermeket lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot.
 
A nagy hőség kedvez a szabadtéri tüzek kialakulásának is, ezért kerti grillezés, sütögetés idején a tüzet egyetlen percre se hagyják magára.
 
Bács-Kiskun és Csongrád megye teljes területén jelenleg tűzgyújtási tilalom érvényes, tilos erdőkben, fásításokban, út és vasút menti fasorokban és ezek kétszáz méteres körzetében tüzet gyújtani, a tilalom még a kijelölt tűzrakóhelyekre is vonatkozik.
 
A hőséggel kapcsolatos egyéb információk, valamint azon légkondicionált helyiségek listája, amelyeket bárki igénybe vehet, elérhető katasztrófavédelem weboldalán az alábbi linken:
http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=lakossag_kattipus_hoseg