Rajzpályázat és tűzoltó fesztivál az egri tűzoltóság fennállásának 150. emlékévében

2024. augusztus 29. 11:22

Az Egri Tűzoltóság elődszervezete, az egri önkéntes tűzoltó-egylet 1874-ben alakult meg. A 150 éves évforduló alkalmából 2024. szeptember 21-én több helyszínen ünnepi rendezvényt szervez az Egri Katasztrófavédelmi Kirendeltség és az Egri Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság.

A 150 éves évfordulóra Rajzpályázat is kiírásra került a szervezők által az általános iskolás gyermekek részére.

A pályázat célja, hogy a jövő nemzedékében a tűzvédelem terén is tudatosulhasson a múlt fontossága és a hagyományok ápolása. A gyermekek kreatív, sajátos látásmóddal, a tűzoltók munkáját bemutató alkotásokon keresztül mutassák be a mindennapi tűzveszélyek, lakástüzek, szén-monoxid-mérgezések megelőzésének fontosságát. Az egyéni alkotások A/3-as vagy A/4-es méretben készülhetnek ceruza, toll, tus, kréta, akvarell, vagy pasztell technikával, melyek két korcsoportban kerülnek díjazásra.

Az általános iskolák rajzait 2024. szeptember 17. napjáig lehet benyújtani postai úton vagy személyesen az alábbi címeken:

  • Egri Katasztrófavédelmi Kirendeltség 3300 Eger, Vincellériskola út 5.
  • Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 3300 Eger, Klapka György u. 11.

A 150 éves évfordulót 2024. szeptember 21-én szombaton a Tűzoltó Fesztivállal teszik érdekessé és izgalmassá a szerevezők. Az egri hivatásos tűzoltók számára e nap reggel 9 órakor az egri tűzoltólaktanyában kezdődik, ahol a múlt tűzoltói előtti tiszteletük jeléül koszorút helyeznek el Dr. Danilovich Pál, egykor volt egri tűzoltóparancsnok emléktáblája előtt. Ezt követően tűzoltó gépjárművekkel vonulnak az Egri Tűzoltó Múzeumhoz, mely épület adott helyet 1981-ig a korabeli egri tűzoltóságnak. A múzeumban egy rövid megemlékezés lesz, ezt követően 10:30 órakor indul a gyalogos felvonulás a Dobó István térre a Katasztrófavédelem Központi Zenekara és az Egri Majorette Egyesület felvezetésével.

A Dobó István téren már reggel 9 órától izgalmas programokkal várják az érdeklődőket a szervezők. A bemutató sátrakban megismerkedhetnek a katasztrófavédelem és a tűzoltók munkájával, a régi és a legújabb gépjárművekkel, szakfelszereléseikkel, védőeszközeikkel. Lesz lehetőség kipróbálni a tűzoltó locsolójátékot, a VR szemüveget, akár bemenni a füsttel telített sátorba is. Sor kerül olaj- és tálcatűz oltási bemutatóra, csizmadobó és tömlőgurító versenyre. A tűzoltók ez alkalomból rendezett ünnepi állománygyűlésének Eger Megyei Jogú Város Díszterme ad helyet. A rajzpályázat és a versenyek eredményhirdetéseit 16:30 órára tervezik a Dobó István téren.

Rajzpályázati kiírás                                                              Tűzoltó Fesztivál Plakát

Hozzájáruló nyilatkozat

Adatkezelési Tájékoztató