A hétvégén összesen 24 segélyhívás érkezett

2024. július 15. 12:57

A hétvégén összesen 24 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem Heves vármegyei műveletirányítási központjába. A 8 tűzesetet és 10 műszaki mentést 16 hivatásos és 2 önkormányzati tűzoltóegység kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 5 téves és 1 szándékosan megtévesztő jelzés is érkezett az ügyeletre.

Szombati események: 

Sárba szorult egy őzgida délelőtt Egerben, az Erzsébet-völgyben. Az egri hivatásos tűzoltók kiszabadították az állatot, amely a mentést követően gyorsan eltűnt az erdős területen. 

A tűzhelyen felejtett étel gyulladt meg délután Visontán, az Attila utcában, a nyári konyhában. A tulajdonos a tüzet a gyöngyösi hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt eloltotta, az egység átvizsgálta a helyiséget. A tűzben a lakó könnyű sérüléseket szenvedett.

Este egy túrázó kért segítséget, aki Sirok határában, a Remete-forrásnál rosszul lett és nem tudott tovább haladni. A pétervásárai katasztrófavédelmi őrs tűzoltói a település polgármesterének segítségével és gépjárművével a túrázót megtalálták, majd átadták őt a mentőknek.

Szombaton a füzesabonyi hivatásos tűzoltók egy, a tiszanánai önkormányzati tűzoltók két alkalommal avatkoztak be vegetációs tűzeseteknél. Száraz növényzet égett Kerecsenden háromszáz négyzetméteren, illetve Tiszanánán négyszáz négyzetméteren, továbbá egy hektáron. A tűzoltók vízzel és kéziszerszámokkal fékezték meg a lángokat, személyi sérülés nem történt. 

Vasárnapi esetek: 

Szalagkorlátnak ütközött, majd árokba borult egy személygépkocsi hajnalban Hatvannál, az M3-as autópálya 48-as és 49-es kilométerszelvénye között. A hatvani hivatásos tűzoltók a társhatóságokkal közösen biztosították a helyszínt. Az egység az útról a törmelékeket letisztította, az autó vezetőjét a mentők súlyos sérülésekkel szállították kórházba.

Letért az útról, majd az árokban felborult egy személyautó tegnap kora reggel az Egerszalók és Demjén közötti útszakaszon. Az autó vezetője ki tudott szállni a kocsiból. Az egri hivatásos tűzoltók a járművet kerekeire állították és áramtalanították. A balesetben a jármű vezetője súlyos sérüléseket szenvedett. 

Kitört a kereke és szalagkorlátnak ütközött egy autó délután az M3-as autópálya 68-as kilométerénél, Atkár térségében. A járművet a gyöngyösi hivatásos tűzoltók áramtalanították, a balesetnek nem volt sérültje. 

Villám csapott egy ház kéményébe kora este Kisnánán, a Hunyadi János utcában. A sérült tetőrészt a gyöngyösi hivatásos tűzoltók lefóliázták, átmenetileg megakadályozva a beázást. Az épület lakható maradt. 

Vasárnap vármegyénk tűzoltói négy alkalommal távolítottak el veszélyes, útra dőlt fákat. Hatvanban a Boldogi úton, Verpeléten a Siroki úton, Besenyőtelek és Kömlő között, illetve Domoszló határában kidőlt fák akadályozták a járműforgalmat. A tűzoltók motoros láncfűrésszel és kéziszerszámokkal avatkoztak be és szüntették meg az akadályt.

Öt helyen oltottak szabadtéri tüzet a Heves vármegyei tűzoltók vasárnap. A legnagyobb tűzzel érintett terült 9000 négyzetméter volt, ahol száraz növényzet égett Andornaktálya határában. 

Fotó: Bazán Roland Kornél tűzoltó főhadnagy