Lakástűzben 2 ember halt meg az elmúlt félévben

2024. július 09. 13:29

2024. első félévében Heves vármegyében 161 lakóépület vagy annak melléképülete gyulladt ki, hárommal több, mint 2023. első hat hónapjában. Tavalyi év hasonló időszakában 1975 négyzetméter, az idei év első félévében azonban 2686 négyzetméternyi épített terület égett le.

Az első félévben kigyulladt lakóépületekben 2 ember vesztette életét. Karácsondon februárban, Boconádon júniusban történt tragikus tűzeset. A vármegyében történt lakástüzekben 6-an sérültek meg, 5-tel kevesebben, mint tavaly ilyenkor.

Az év első hat hónapjában keletkezett lakástüzek eloltásához összesen 260 tűzoltójárműre volt szükség. A leghosszabb beavatkozás február 20-án Hevesvezekényen történt, ahol teljes terjedelmében égett egy háromszáz négyzetméteres melléképület. A hevesi és a füzesabonyi hivatásos tűzoltók több oldalról fékezték meg a lángokat, amelyek a lakóházra nem terjedtek át. Az egységek két gázpalackot és egy hegesztőpalackot is kivittek az épületből, utóbbit a rendőrség mesterlövésze kilőtte, megelőzve annak robbanását. A beavatkozás több mint 4 órán át tartott.

A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 10 lakástűz kapcsán indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban elektromos hiba, nyílt láng, a fűtési rendszer hibája, sütés-főzés, avar- vagy szemétégetés miatt csaptak fel a lángok. Heves vármegyében a legtöbb tűz a konyhában (16 százalék), kéményben (14 százalék), illetve a hálószobában (13 százalék) keletkezett.

A 161 tűzzel érintett otthon közül csak 1-ben volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek. Ekkor még van idő cselekedni, a tüzet annak kezdeti stádiumában eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni.

Szén-monoxid miatt 2024. első felében 20-szor riasztották a tűzoltókat, 1-gyel kevesebb alkalommal, mint 2023. első félévben. 19 helyszínen a telepített szén-monoxid-érzékelő jelezte a gyilkos gázt az ingatlanban, ezért vármegyénkben idén nem sérült meg senki a csendes gyilkos miatt.

Szén-monoxid akkor keletkezik, amikor zárt térben nyílt láng ég és a tűz környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Mivel meleg vízre nyáron is szükségünk van, a szén-monoxid-mérgezés nyáron is fenyegető veszély. A nagy kánikulában előfordulhat, hogy a kintinél hűvösebb levegő beszorul a kéménybe, és a vízmelegítés során keletkező füstgáz nem tudja azt kilökni, emiatt visszaáramlik a lakótérbe és szén-monoxid jön létre. 

Fotó: Szőke Péter BM OKF