Heves vármegyei díjazottja is volt az alkotói pályázatnak

2024. június 17. 15:28

Izgatott gyerekekkel telt meg a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának előadóterme, a főváros tizedik kerületi tűzoltó-parancsnokságán működő intézményben június 14-én hirdették ki a 2024-es alkotói pályázat eredményeit.

A pályázat országos fordulójának Heves vármegyei díjazottja is volt. A Verpeléti Arany János Általános Iskola és Reményi Ede Alapfokú Művészeti Iskola tanulója, Farkas Noémi kézműves alkotása, a „Füstérzékelő élete menthet” témában, a 11 és 14 évesek korcsoportjában a harmadik helyezést érte el. Idén összesen huszonhat egyéni díjat osztott ki az Országos Tűzmegelőzési Bizottság zsűrije. 

2024-ben a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz összesen 157 pályaművet nyújtottak be a kis alkotók, az ország különböző pontjairól összesen 3187 pályamű érkezett, 2928 a „Füstérzékelő életet menthet”, 259 pedig a „Gróf Széchenyi Ödön élete és munkássága” témakörben. Ez utóbbi számos portrét, novellát és verset ihletett, az alkotásokon érezhető volt, hogy a gyerekek számára is értéket képviselt a nagy előd, a „tűzpasa” munkássága. E különleges téma apropóján invitálták meg a rendezvényre Mustafa Aydogdut, a Yunus Emre Török Kulturális Intézet igazgatóját, aki örömmel tett eleget ennek a felkérésnek. 

Mint az indoklásban elhangzott, a pályázat célja az volt, hogy az iskolások kreatív alkotásokon keresztül mutassák be a tűzvédelem fontosságát, a lakástüzek megelőzésének lehetőségeit, vagy a tűzoltói hagyományokat. A füstérzékelő életet menthet tematika már ismert lehetett a fiatal alkotók körében, azonban a Gróf Széchenyi Ödön élete és munkássága kérdéskör a magyar-török kulturális évadhoz kapcsolódóan került napirendre.

Fülep Zoltán tű. dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő gratulált a kis tehetségeknek, mellette Borsos Mihály képzőművész és Mustafa Aydogdut is a további szárnypróbálgatásra bátorította az alkotó gyerekeket. 

A részletes eredménytáblázat a cikkünkhöz csatolt dokumentumban tekinthető meg. 

Fotó: Szőke Péter BM OKF


Kapcsolódó dokumentumok:

Eredménytáblázat (2024.06.17.)