Villámárvíz Egerben és Andornaktályán

2024. május 24. 11:30

Az elmúlt huszonnégy órában 15 segélyhívás érkezett a Heves Vármegyei Katasztrófavédelem Műveletirányítási központjába. melyből 10 esetben kérték a tűzoltók segítségét az Eger és környékén csütörtök kora este és péntek délelőtt lezúduló nagy mennyiségű csapadék okozta eseményekhez.

Jellemzően Egerben és Andornaktályán okozott nagyobb gondot az eső. Andornaktályán, a Rákóczi úton a domboldalról a saras víz kődarabokat hozott le a házak udvarain keresztül a Kistályai útra. A nagy mennyiségű csapadékot a vízelvezető csatorna már nem tudta elvezetni, ezért a víz befolyt és felgyülemlett a pincékben is, valamint a mélyebben fekvő parkolók is telítődtek a csapadékvízzel. Egerben is pincékbe, aknákba, társasházak alagsorába folyt be a víz, valamint víz állt a Tulipánkert utcában az úttesten. A zivatarok okozta károk felszámolásában az egri hivatásos tűzoltók és az Agria Speciális Mentő és Tűzoltó Csoport önkéntes tűzoltói vettek részt. 

A katasztrófavédelem felhívja a lakosság figyelmét a csapadékvíz elvezetés fontosságára. Ajánlatos az udvarokban is kialakítani a csapadékvíz elvezető rendszert, valamint rendkívül fontos az ingatlan előtti csapadékvíz elvezető árkok tisztán tartása, kiemelt figyelemmel az átereszek átjárhatóságára.