Több tragikus esetnél is beavatkoztak a tűzoltók

2023. december 18. 11:43

A hétvégén 10 segélyhívás érkezett a Heves vármegyei katasztrófavédelem műveletirányítási központjába. Az 3 tűzesetet és 6 műszaki mentést 12 hivatásos és 2 önkéntes tűzoltóegység kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 1 téves jelzés is érkezett az ügyeletre.

Szombati események:

Reggel negyed nyolckor érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint Markazon robbanás történt. A Dobó István utcai földszintes parasztházhoz négy járművel vonultak a helyi önkéntes, a gyöngyösi hivatásos és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat tűzoltói. A 75 négyzetméteres épület teljes terjedelmében égett, a robbanás és a tűz miatt folyamatosan szakadt be az épület teteje. A tűzoltók oltás közben egy összeégett holttestet találtak a helyszínen. Az oltás több mint két órát vett igénybe, tizenhat tűzoltó vízsugarakkal, több oldalról fékezte meg a lángokat. A tűz keletkezési okát tűzvizsgálat fogja feltárni.

Két autó karambolozott délután Mátraterenye határában. Az egyik járművet a pétervásárai hivatásos tűzoltók áramtalanították, személyi sérülés nem történt. 

Kora este Sirok határában egy eltévedt túrázót kerestek a pétervásárai hivatásos tűzoltók. A kimerült természetjárót az egység rövid időn belül megtalálta, majd sérülések nélkül átadta a rendőrségnek.

Este egy személyautó és vonat ütközött össze Gyöngyösön, az Esze Tamás utcai átjárónál. A város hivatásos tűzoltói áramtalanították a gépkocsit, majd az autót feszítővágóval megbontották és a baleset áldozatát kiemelték belőle. Az egység a járművet a sínekről eltávolította. 

Kigyulladt egy gépkocsi éjszaka Adácson, a Hadak útján. A gyöngyösi hivatásos tűzoltók egy vízsugárral oltották el a tüzet, az eset során senki nem sérült meg. 

Vasárnap események:

Megpördült, majd a menetiránnyal szemben a belső sávban állt meg egy autó délután az M3-as autópálya 70-es kilométerénél, Atkár térségében. A gyöngyösi hivatásos tűzoltók a járművet áramtalanították, majd az útról letolták. A balesetnek nem volt sérültje.

Telefonoszlopnak ütközött egy személyautó Egerfarmos Vasút útján, tegnap délután. A füzesabonyi hivatásos és a mezőtárkányi önkéntes tűzoltók áramtalanították a kocsit, majd a veszélyesen megdőlt oszlopot eltávolították. Személyi sérülés nem történt. 

A tető egyik gerendája izzott tegnap délután Erdőkövesden, a Hunyadi János úton. A kéménybe beépített gerenda a tüzelés hatására gyulladt meg, a pétervásárai katasztrófavédelmi őrs hivatásos tűzoltói kéziszerszámokkal és vízzel fékezték meg a tüzet. Az oltás közben az egység a tetőt is megbontotta, hogy az izzó részeket eloltsa. A lakók gázüzemű fűtőeszközökkel a házat tovább tudták fűteni, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. 

Éjszaka bejelzett a szén-monoxid-érzékelő egy gyöngyösi társasházban, a Nádor utcában. A város hivatásos tűzoltóinak műszeres mérései kimutatták a lakásban a gyilkos gázt. Az egység a gyűjtőkémény miatt a szomszédos ingatlanban is végzett mérést, ahol szintén volt szén-monoxid a levegőben. A gázszolgáltató szakemberei egy veszélyes gázüzemű készüléket kizártak a rendszerből, a jelzésnek köszönhetően személyi sérülés nem történt.