Mit tegyünk, ha balesetet szenvedtünk vagy szemtanúi voltunk?

2023. augusztus 15. 11:54

Hétfőn 7 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem Heves vármegyei műveletirányítási központjába. A 2 tűzesetet és 4 műszaki mentést 6 hivatásos tűzoltóegység kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 1 téves jelzés is érkezett az ügyeletre.

Lerobbant egy autó délelőtt Gyöngyösön a Róbert Károly utcában. A város hivatásos tűzoltói a parkolóba tolták a forgalmat akadályozó járművet, a közútkezelő szakemberei pedig felitatták a kocsiból az útra kifolyt üzemanyagot. 

Személyautó és kamion ütközött össze délelőtt az M3-as autópálya 81-es kilométerénél, Karácsond térségében. A közútkezelő munkatársai a gyöngyösi hivatásos tűzoltókkal eltakarították az útra kifolyt iszapot. A balesetben nem sérült meg senki.

Összeütközött két személyautó délután a 3204-es út 14-es kilométerénél, Nagyfüged közelében. A járművekben összesen hat ember utazott, egyikük súlyos, hárman pedig könnyű sérüléseket szenvedtek. A gyöngyösi hivatásos tűzoltók áramtalanítottak a műszaki mentés során. Egy harmadik jármű a balesetet szenvedett autókkal koccant, utasai nem sérültek meg.  

Egy személyautó és egy kisbusz karambolozott tegnap éjszaka Gyöngyösön, a Dózsa György utcában. A városi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket, a balesetnek nem volt sérültje.  

Az esti órákban a gyöngyösi hivatásos tűzoltók kis területen Gyöngyösön és Gyöngyöshalász határában oltottak égő növényzetet. 

A Heves vármegyei tűzoltók tavaly 368 alkalommal, idén már 211 esetben avatkoztak be közúti baleseteknél. 

Mit tegyünk, ha balesetet szenvedtünk vagy annak szemtanúi voltunk? 

  • Ha úgy ítéljük meg, hogy veszélyben van az életünk, azonnal menjünk távolabb a baleset helyszínétől biztonságosabb helyre!
  • Hívjuk a 112-es segélyhívó számot és diktáljuk be a baleset fontosabb részleteit: a baleset leírása, helyszín, sérültek száma, keletkezett-e tűz, illetve a járulékos veszélyeket. Ha a balesetben érintett tehergépjárművön veszélyt jelző tábla (téglalap alakú narancssárga tábla számokkal vagy számok nélkül), illetve bárca (csúcsára állított rombusz alakú tábla) látható, az azokon található számok, ábrák tartalmáról tájékoztassuk a hatóságokat!
  • Veszélyes áru szállítása közben bekövetkezett baleset során, ha tüzet, illetve járulékos veszélyeket (pl. gáz-, üzemanyag-, veszélyesanyag-szivárgást) észlelünk, minél messzebbre távolodjunk el a járműtől és ezekről a körülményekről haladéktalanul tájékoztassuk a segélyhívást fogadót!
  • Amennyiben úgy értékeljük, hogy nincs veszélyben az életünk és az egészségünk, akkor egészségügyi ismereteinek függvényében igyekezzünk elsősegélyben részesíteni a sérülteket a mentők kiérkezéséig!
  • A sérülteket ne mozdítsuk el, hacsak azok nincsenek további veszélynek kitéve, vagy a sürgős ellátás azt szükségessé nem teszi (pl. artériás vérzés)!
  • A roncsokat ne mozgassuk, a beszorult sérülteket ne próbáljuk meg kiszabadítani! Kivétel, ha azok további veszélynek vannak kitéve, például kigyulladt a jármű vagy ha az azonnali ellátás azt szükségessé teszi.
  • Próbáljuk megőrizni nyugalmunkat, cselekedjünk megfontoltan!
  • Folyamatosan beszéljünk a sérültekkel, nyugtassuk meg őket!
  • Ha nem tudunk a baleset közvetlen közelében segítséget nyújtani, akkor támogassuk a kiérkező mentők, rendőrök, tűzoltók munkáját (pl. hozzunk vizet, meleg takarókat, lámpát) – egy nagyobb balesetnél minden segítségre szükség lehet!
  • Minden esetben kövessük a mentésben résztvevő szervek utasításait!

Fotó: Gyöngyösi HTP