A vármegye iskolás alkotóit díjaztuk

2023. május 24. 14:58

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság idén immáron tizedik alkalommal hirdette meg alkotói pályázatát az iskolások körében. Fókuszban a füstérzékelő életmentő szerepe állt, a diákok három korcsoportban pályázhattak, szabadkézi rajzot, egyéb kézműves alkotást küldhettek be, de akár filmet is forgathattak.

Idén a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz összesen 286 pályaművet nyújtottak be, rajzok és kézműves alkotások érkeztek. A rengeteg mű értékelésében Elekes Pál, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Média és Design Intézet művésztanára segítette a bírálóbizottságot. Az első helyezett alkotások automatikusan felkerültek az országos döntőbe. 

A pályázat vármegyei fordulójának díjátadóját kedd délután az egri tűzoltólaktanyában rendeztük meg. A helyezettek díjait Szunyog Zoltán tűzoltó ezredes, a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője, egyben a Heves Vármegyei Tűzmegelőzési Bizottság elnöke adta át. Az ezredes köszönetét fejezte ki a fiatalok munkájáért, amely tükrözi a tűzoltó hivatás iránti érdeklődésüket is, kérte, hogy a jövőben is hasonló lelkesedéssel készítsenek műveket. Elmondta, hogy a pályázattal az öngondoskodásra és mások biztonságáért tenni akarásra hívják fel a figyelmet. A rendezvényen a gyermekek megtekinthették a helyezéseket elért pályaműveket, egy nagy kivetítőn pedig az ezúttal ugyan nem nyertes, de látványos alkotásokat is bemutatták. Az eredményhirdetést követően a tűzoltók egy próbariasztást indítottak a kicsiknek, az éppen szolgálatban lévő tűzoltók pillanatok alatt lecsúsztak a rúdon, bevetési ruhába öltöztek, majd szirénázva kiálltak a tűzoltó járművekkel a laktanya elé. A megjelent szülők és fiatal alkotók csoportos fényképeket készítettek a pályaművükkel, illetve kíváncsian vették szemügyre az egri tűzoltók technikai felszereléseit. A fiatalok örömére már oltásra készen állt a locsolós játék, a tanulók nagy örömmel tették próbára ügyességüket, a vízsugárral profi módon célozva oltották el a pirosra festett lángokat.

A díjátadón az alábbi eredményeket hirdettük ki: 

Szabadkézi rajz kategória 

6-10 éves korcsoport: 

I helyezett:       Szlávik Loretta Adélia

Tarnamérai Általános Iskola

II. helyezett: Fejes Bereniké

Egri Balassi Bálint Általános Iskola Tinódi Lantos Sebestyén Két Tanítási nyelvű Tagiskola

III. helyezett: Pongrácz Zselyke

Tarnamérai Általános Iskola

 

11-14 éves korcsoport:

I. helyezett: Halász Orsolya

Verpeléti Arany János Általános Iskola és Reményi Ede Alapfokú Művészeti Iskola

II. helyezett: Sas Lili

Egri Kemény Ferenc Általános Iskola

III.helyezett: Kárpáti Zoltán

Újhatvani Római Katolikus Általános Iskola 

 

Egyéb kézműves alkotások kategóriában

6-10 éves korcsoport: 

I.helyezett: Sas Panna

Egri Kemény Ferenc Általános Iskola

 

11-14 éves korcsoport:

I.helyezett: Karanyicz István és Sipos Milán

Egri Mlinkó István Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Általános Iskola

II.helyezett: Vályi Enikő

Egri Mlinkó István Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Általános Iskola

III.helyezett: Farkas Noémi

Verpeléti Arany János Általános Iskola és Reményi Ede Alapfokú Művészeti Iskola

 

15-18 éves korcsoport:

I.helyezett: Barta Ajsa, Papp Antal, Molnár Dzsesszika

Egri Mlinkó István Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Általános Iskola

 

Idén a „Legkreatívabb iskola” címet a Verpeléti Arany János Általános Iskola és Reményi Ede Alapfokú Művészeti Iskola nyerte el, az intézmény tanulói közel 150 művet készítettek.

Fotó: Nagy Csaba tű. fhdgy. - Heves VMKI