Fákat döntött ki a viharos szél szombaton

2023. március 11. 17:21

A viharos szél okozta károk felszámolásához szombaton délutánig huszonöt esetben kérték Heves vármegye tűzoltóinak segítségét, többnyire nagyméretű fák dőltek, faágak szakadtak az úttestre, járdára és okoztak forgalmi akadályt. Több esetben a villamos- vagy a távközlési vezetéket is megrongálták a kidőlő fák.

A tűzoltók tizenöt helyszínre vonultak megyeszerte fakidőléshez, az erős szél 4 esetben rongált meg épületet, ezek közül 2 esetben volt szükség lakosságvédelmi intézkedésre, mely során egy-egy ember rokonokhoz költözött. A legtöbb vonulás Hatvan, Gyöngyös és Eger területén történt.

A káresetek felszámolásában az egri, gyöngyösi és hatvani hivatásos tűzoltó-parancsnokságok és a füzesabonyi, pétervásárai és hevesi katasztrófavédelmi őrsök tűzoltói vettek részt, motoros láncfűrészekkel a kidőlt fákat, leszakadt gallyakat feldarabolták és kézi erővel az akadályokat, útzárakat megszüntették, a házak tetejéről a leszakadt veszélyes részeket eltávolították.

Erős szélben, ha nem muszáj ne hagyjuk el otthonunkat,  figyeljük a szén-monoxid-érzékelőt is, mert a szél visszanyomhatja a levegőt a kürtőkbe.

Ha mindenképpen el kell indulnunk, vagy éppen úton vagyunk:

  • Gyalogosan ne menjünk recsegő, ropogó faágak, fák közelébe!
  • Autónkkal ne parkoljunk veszélyes fa alá!
  • Ne menjünk leszakadt villanyvezeték közelébe sem, de jelentsük be, ha ilyet látunk!
  • Védjük szemünket a portól, fejünket a szél sodorta tárgyaktól, faágaktól!

Ha bajba kerülünk, azonnal hívjuk a 112-es segélyhívót és kérjünk segítséget!

Fotó: Egri HTP, Gyöngyösi HTP, Hatvani HTP