Jelzett a szén-monoxid-érzékelő, több ingatlanban is tűz keletkezett a hétvégén

2023. február 20. 13:24

A hétvégén 16 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem Heves vármegyei műveletirányítási központjába. Az 5 tűzesetet és 5 műszaki mentést összesen 12 hivatásos és 1 önkormányzati tűzoltóegység kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 4 téves, 1 szándékosan megtévesztő és 1 utólagos tűzeset jelzés is érkezett az ügyeletre.

Szombati kiemelt események:

Nyolcszáz négyzetméteren égett elszáradt növényzet Hevesen a Major útnál, este. A város katasztrófavédelmi őrsének tűzoltói kéziszerszámokkal fékezték meg a lángokat.

Villanyvezeték gyulladt ki egy családi ház homlokzatán Kál Bercsényi utcájában, este. A tüzet az ingatlan tulajdonosa eloltotta, a füzesabonyi hivatásos tűzoltók hőkamerával átvizsgálták a helyszínt, a lángok nem terjedtek tovább. A hálózat biztonságos használatához a vezetéket szakemberekkel kell bevizsgáltatni. 

Éjszaka gyilkos gáz jelenlétét jelezte a szén-monoxid-érzékelő Pétervásárán a Dózsa György úton, egy családi házban. Az erős szél a tüzelőberendezés nyitott ajtaján keresztül visszafújta az égéskor keletkező gázokat, a város hivatásos tűzoltói mérőműszereikkel is kimutatták a szén-monoxid jelenlétét az ingatlanban. A telepített készüléknek köszönhetően a lakók időben értesítették a tűzoltókat, mérgezést nem szenvedtek. Az egység a kandallóban égő tüzet eloltotta, a házat átszellőztette, majd értesítették a kéményseprőket.

Vasárnapi kiemelt események:

Egy családi ház villanyóraszekrényében keletkezett tűz Zagyvaszántón az Ady Endre úton, éjfél után pár perccel. A ház lakói a tüzet eloltották, a helyszínt a hatvani hivatásos tűzoltók biztosították, az áramszolgáltató szakemberei is vonultak az esethez. 

Tűz keletkezett egy családi ház padlásterében reggel Szentdomonkoson, a Szabadság úton. Egy szoba égett mintegy tizenöt négyzetméteren és meggyulladt a tetőszerkezet gerince is. Az egri és a pétervásárai hivatásos tűzoltók kiérkezésekor senki nem volt a házban. Az egységek eloltották a tüzet, hőkamerával átvizsgálták az épületet, személyi sérülés nem történt.

Reggel az oldalára borult egy személyautó a 2506-os út Szarvaskő felől Mónosbélbe vezető szakaszán. A balesethez a bélapátfalvai önkormányzati tűzoltókat riasztották. Az egység a kerekeire állította, majd áramtalanította a gépkocsit, a műszaki mentést a társhatóságok is segítették. Az autó vezetőjét a mentők könnyű sérülésekkel kórházba szállították.

Délután két személyautó ütközött Gyöngyösön, a Katona József utcában. A város hivatásos tűzoltói áramtalanították a járműveket, a balesetnek nem volt sérültje. 

Jelzett a szén-monoxid-érzékelő Horton a Tűzoltó úton, délután. A hatvani hivatásos tűzoltók mérésekkel kimutatták a mérgező szén-monoxid jelenlétét a gázkészülék környezetében, ezért az egység a gázszolgáltató szakembereit is a helyszínre kérte. Az eset során a lakók nem  szenvedtek mérgezést.

Kigyulladt egy családi ház tetőszerkezete és melléképülete délután Pélyen, a Bajcsy Zsilinszky utcában. Az melléképületben tűzifa, fűrészpor és szerszámok égtek. A hevesi és füzesabonyi hivatásos tűzoltók egy gázpalackot kihoztak a házból, majd két vízsugárral eloltották a lángokat. A tűzben senki nem sérült meg, a ház négy lakója átmenetileg rokonokhoz költözött.

Álló járműnek hajtott egy személyautó a 23-as főút 24-es kilométerénél, Pétervására belterületi szakaszán, délután. A parkoló autóban nem volt senki, a másik kocsiból a pétervásárai hivatásos tűzoltók kiemeltek egy embert, őt a mentők súlyos sérülésekkel kórházba szállították.