A viharos szél adott munkát a tűzoltóknak

2023. február 04. 17:52

A viharos szél okozta károk felszámolásához szombaton délutánig tizenöt esetben kérték Heves vármegye tűzoltóinak segítségét, többnyire nagyméretű fák dőltek, faágak szakadtak az úttestre, járdára és okoztak forgalmi akadályt. Több esetben a villamos- vagy a távközlési vezetéket is megrongálták a kidőlő fák.

Mátraterenyén, Mátrafüreden több helyen is, Felsőtárkány külterületérén a Bükkbe vezető 2505 számú út 12 km szelvényében, Kisköre külterületén a 3209 számú út 16 km szelvényében, Noszvaj-Síkfőkúton is egy-egy nagyméretű fa dőlt az úttestre, járdára, kerékpárútra, túraösvényre. A pétervásárai, gyöngyösi és egri hivatásos valamint a tiszanánai önkormányzati tűzoltók motoros láncfűrészekkel a kidőlt fákat, leszakadt gallyakat feldarabolták és kézi erővel az útzárat megszüntették. A bükki úton az egri hivatásos tűzoltók munkáját az erdészet két munkatársa is segítette. Több helyen is előfordult, hogy a kidőlő fa, letörő faág leszakította a közelében húzódó villamos vagy távközlési kábelt is, ezeket a megrongálódott hálózatokat a szolgáltató szakemberi javítják meg.

Erős szélben, ha nem muszáj ne hagyjuk el otthonunkat, figyeljük a szén-monoxid-érzékelőt is, mert a szél visszanyomhatja a levegőt a kürtőkbe.

Ha mindenképpen el kell indulnunk, vagy éppen úton vagyunk:

  • Gyalogosan ne menjünk recsegő, ropogó faágak, fák közelébe!
  • Autónkkal ne parkoljunk veszélyes fa alá!
  • Ne menjünk leszakadt villanyvezeték közelébe sem, de jelentsük be, ha ilyet látunk!
  • Védjük szemünket a portól, fejünket a szél sodorta tárgyaktól, faágaktól!

Ha bajba kerülünk, azonnal hívjuk a 112-es segélyhívót és kérjünk segítséget!

Fotó: Pétervásárai KvK