Mátra és Bükk: továbbra is körültekintést kérünk a kirándulóktól!

2023. január 27. 07:58

Jelentősebb fennakadás és baleset nélkül telt a múlt hétvége a Felső-Mátrában. A kékestetői útzárat feloldották és a következő napokban nem tervezik újra bevezetni. A védelmi bizottság társszervei kérik a hegyekbe látogató kirándulókat, hogy a balesetek, elakadások elkerülése érdekében továbbra is legyenek körültekintőek, utazásukhoz pedig használják ki a tömegközlekedési lehetőségeket!

Fakidőlések, ágleszakadások veszélye miatt volt érvényben a január 21-22-i hétvégén útzár a kékestetői bekötőúton, a közlekedőket rendőrök, a gyöngyösi városrendészet munkatársai és a karácsondi, gyöngyösi, nagyrédei, mátrafüredi polgárőr szervezetek önkéntesei irányították. Torlódás alakult ki Galyatetőnél, a Bükkben pedig a Szalajka-völgyből az Olasz-kapuhoz vezető utat kellett a gépkocsiforgalom elől lezárni. Vármegyénk tűzoltóit főként szombaton riasztották veszélyes fák és faágak miatt. 

A Heves Vármegyei Területi Védelmi Bizottság szűk körű, csütörtöki egyeztetésén elhangzott: komolyabb baleset és fennakadás nem volt, köszönhetően a kirándulók belátásának, körültekintésének és a szolgálatot teljesítő közreműködőknek. Nagy volt a forgalom a Mátrában és a Bükkben, de a túrázók jellemzően elkerülték a zárt erdőterületeket, mentésre nem volt a hétvégén szükség. 

A következő, január 28-29-i hétvégén jelentős csapadékra nem kell számítani, így a rendőrség, a közút, a katasztrófavédelem és az Egererdő részvételével tartott megbeszélésen a résztvevők egyetértettek abban, hogy útzárra nincs szükség, ugyanakkor a forgalmas pontokon, parkolóknál a rendőrség és a polgárőrök továbbra is segítik a közlekedőket. 

Szombaton rendezik a Téli Mátra teljesítménytúrát és kinyitott a mátraszentistváni sípark is, így ismét jelentős turistaforgalomra kell számítani a Felső-Mátrában. A balesetek elkerülése érdekében a védelmi bizottság társszervei kérik az ide látogatókat, legyenek körültekintőek, utazásukhoz pedig vegyék igénybe a tömegközlekedési eszközöket! (A Téli Mátra reggelén külön busz is indul Gyöngyösről Mátrafüredre, célszerű az autót a városban hagyni – áll a szervező Hanák Kolos Turistaegyesület honlapján.) 

Kérjük, a Mátrába mégis személygépkocsival érkezőktől, hogy a kijelölt parkolókat használják várakozásra, és a Magyar Közút hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkáihoz szükséges gépek zavartalan mozgását a közút melletti szabálytalan parkolással ne akadályozzák!