Hevesben két halálos lakástűz volt tavaly

2023. január 09. 14:51

Heves vármegyében a tavalyi évben 341 otthon jellegű ingatlanban vagy annak melléképületében keletkezett tűz, 8 százalékkal több, mint a 2021-es évben. 2022-ben 7545 négyzetméternyi épített terület égett le, mely 47 százalékkal több, mint előző évben. A számokat elemezve elmondható, hogy majdnem minden napra jutott egy lakástűz.

Hevesben lakástüzekben tavaly 2 ember vesztette életét, 23 pedig megsérült.  Eloltásukhoz 581 tűzoltóautót riasztottak, a tűzoltóknak összesen 267 órára volt szükségük az oltáshoz. A leghosszabb beavatkozás több mint nyolc órán át tartott: novemberben Hatvanban a Mikes utcában egy családi házban robbanás történt, füstölt az épület, melynek egyik fala bedőlt és egy részén a tető is beszakadt. A megrongálódott, balesetveszélyes részeket a tűzoltók visszabontották, a tüzet eloltották. Az egységek az oltási munkálatok közben egy holttestet találtak. A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 10 lakástűz után indult tűzvizsgálati eljárás. A leggyakrabban nyílt láng használata, elektromos probléma, a fűtési rendszer hibája, főzés, vagy dohányzás vezetett tűzhöz. 

7 esetben panelház valamelyik lakásában keletkezett tűz, ez 5 esettel kevesebb, mint 2021-ben. 50 alkalommal a kéményből indult ki a tűz, közel minden hetedik lakástűz a kéményben keletkezett. 29 kigyulladt épületben gázpalackok is voltak, amelyek nehezítették az oltást. A tűzzel érintett otthonokban jellemzően nem voltak füstérzékelők, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni. 

A szén-monoxid-érzékelők hazai elterjedése ezzel szemben már sokkal kedvezőbb képet mutat. 2022-ben megyénk tűzoltói 37-szer vonultak szén-monoxid miatt. A gyilkos gázt 33 esetben telepített szén-monoxid-érzékelők jelezték.  Az érzékelők terjedésének köszönhetően halálos baleset tavaly nem történt vármegyénkben, azonban 5-en szenvedtek valamilyen fokú mérgezést. A szén-monoxid akkor jön létre, ha beltérben nyílt láng van és a tűz nem kap elég levegőt. Minden olyan fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amelynek látható, elérhető az égéstere. A tragédiák elkerülése érdekében gondoskodni kell az állandó és automatikus szellőzésről és érdemes egy szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni.