Quaddal bővült az önkéntesek gépjárműparkja

2022. szeptember 22. 10:12

A KEHOP-1.6.0-15-2016-00021 azonosító számú, az EU Polgári Védelmi Komplex Modulok létrehozása, fejlesztése című projekt keretében a Heves megyei Bélkő Járási Mentőcsoport eszközállománya is bővült egy quaddal. A járművet Plachi Péter tűzoltó ezredes, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese adta át az önkénteseknek, szerdán.

A projekt célja, hogy a modulok olyan felszereléssel és kiképzett állománnyal rendelkezzenek, amelyek azonnal reagálni képesek a klímaváltozás okozta helyzetekre, a bekövetkezett események felszámolására, egyúttal képesek legyenek összetett, speciális feladatok ellátására, valamint az uniós polgári védelmi mechanizmus keretében más európai országok moduljaival való együttműködésre is.

A projekt az önkéntes mentőszervezetek megerősítése révén jelentős mértékben növeli a települések önvédelmi képességét.

A quadok elsősorban terepen történő felderítésre, illetve eszközök, berendezések szállítására alkalmasak. Gyorsak, jól bírják a nehéz terepviszonyokat, használhatóak homokzsákok szállítására, de szükség esetén a nagyobb járművekkel megközelíthetetlen, fákkal, avarral borított területeken bajbajutottak mentésénél is alkalmazhatóak. Képesek szinte járhatatlan utakon való közlekedésre, be lehet jutni velük például elzárt településekre is, segítségükkel életet és vagyont lehet menteni. 

Fotó: Nagy Csaba tű. fhdgy - Heves MKI