Több mint 75 hektáron pusztított a tűz megyénkben

2022. augusztus 17. 10:10

Kedden összesen 8 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem Heves megyei műveletirányítási központjába. A 6 tűzesetet és 2 műszaki mentést összesen 12 hivatásos tűzoltóegység kezelte.

Száraz fű és nádas égett 3 hektáron Átányban, a Csalogány utcában, a tűz lakóingatlanokat is veszélyeztetett. A füzesabonyi és a mezőkövesdi hivatásos tűzoltók vízsugarakkal és kéziszerszámokkal fékezték meg a lángokat.

Ősgyep, száraz fű és nádas kapott lángra körülbelül ötven hektáron a Heves megyei Átány és Kömlő között elterülő természetvédelmi területen, kedden délután. A lángokat a hevesi és a füzesabonyi hivatásos tűzoltók, összesen tízen, négy órán keresztül vízsugarakkal, kéziszerszámokkal és rézsűoltóval oltották el. Munkájukat a természetvédelmi őrszolgálat munkatársai is segítették.

A száraz fű kapott lángra, és égett le körülbelül húsz hektáron a Heves megyei Fedémes és Bükkszenterzsébet közötti területen, kedden délután. A tüzet a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával a pétervásárai, az egri és az ózdi hivatásos tűzoltók vízsugarakkal és kéziszerszámokkal oltották el. Az erős szélben 20 tűzoltó több mint 4 órán át küzdött a lángokkal.

Száraz fű égett több száz négyzetméteren Besenyőtelken, a Honvéd utcában, melyet a füzesabonyi hivatásos tűzoltók vízsugarakkal és kéziszerszámokkal oltottak el.

Leszakadt egy nagy faág Egerben a strand bejáratánál, mely veszélyeztette a gyalogos forgalmat. Az egri hivatásos tűzoltók motoros láncfűrésszel és kéziszerszámokkal a veszélyes faágat eltávolították.

A tűzgyújtási tilalom továbbra is érvényben van. A száraz növényzet könnyen lángra kap, a tűz gyorsan terjed ebben a rendkívül száraz, meleg időben, melyet még a leggyengébb szél is tovább fokozhat. Akár a kerítésre illetve a melléképületre is hamar áterjedhet a szabadtéren keletkezett tűz, mely lakóépületeket is veszélyeztethet. Külterületen tilos zöldhulladékot égetni, belterületen csak ott szabad, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi, de hőségben és szárazságban a legjobb, ha egyáltalán nem gyújtunk tüzet.

Fotó: Papp László tű. őrm.