Gépjárműtüzek a nagy melegben. Mit tegyünk, ha kigyulladt a kocsink?

2022. augusztus 03.

Vasárnap délelőtt Heves megyében két helyszínen is kigyulladt egy autó. Teljes terjedelmében égett egy kocsi Besenyőtelken, a jármű öt utasa ki tudott szállni. A tüzet a gyöngyösi hivatásos tűzoltók két vízsugárral oltották el. Ezt követően pedig lángra kapott egy személyautó Egerben, a Bükk sétányon. A város hivatásos tűzoltói a lángokat vízsugarakkal oltották el. Az esetek során senki nem sérült meg.

Kedden délelőtt Hatvanban, a Bástya utcában, este pedig Gyöngyösön, a Bajcsy-Zsilinszky körútnál gyulladt meg egy autó. A helyi hivatásos tűzoltók mindkét esetnél vízsugarakkal oltották el a lángokat, a tűzestek során senki nem sérült meg.

Idén megyénk tűzoltó 18 esetben oltottak égő személyautókat. A legtöbb autótűz Egerben és Hatvanban történt, mindkét városban 5 alkalommal lángoltak kocsik, egy alkalommal sérültje is volt a káresetnek.

Mit csináljunk, ha a jármű motorjánál füstöt látunk?

  • Ha menet közben füstöl az autónk, azonnal álljunk félre egy biztonságos helyre, mindenki hagyja el a járművet, kiterjedt tűz esetén pedig távolodjunk el biztonságos távolságra.
  • A tűz továbbterjedését akkor van esélyünk megakadályozni, ha a keletkezést követő nagyon rövid időn belül megkezdjük az oltást. Ehhez jól jön, ha az autóban tartunk egy kis porral oltó készüléket. A készülékkel más bajbajutott embertársunkon is tudunk segíteni ha szükség van rá.
  • Oldalról, lassan, de ne teljesen nyissuk fel a motorháztetőt! Ha teljesen felnyitjuk a tűz hirtelen több oxigént kap, mely a lángoknak kedvez. A résen át fújjunk be a motortérbe porral oltóval, melyet szakaszosan működtessünk. Ha sikerül gyorsan cselekedni, akkor a kocsit meg lehet menteni attól, hogy teljesen kiégjen.
  • A jármű teljes lángbaborulása akár egy-két perc alatt is bekövetkezhet, hiszen a járművekben nagy mennyiségű éghető anyag található.
  • Nagyon fontos, hogy tűz, vagy tűzre utaló jelek észlelésekor megállás után értesítsük a tűzoltókat 112-es segélyhívó számon!

A jelenlegi szárazságban a hanyagul eldobott égő cigarettacsikkek miatt rengeteg szabadtéri tűz keletkezik. A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja figyelmet, hogy az autóban dohányzok ne dobják ki a csikket a kocsiból, továbbá elszáradt növényzeten parkoló autó motorját ne járassuk, mert a kipufogó hője is meggyújthatja a száraz növényzetet.

Fotó: Gyöngyös, Bajcsy-Zsilinszky körútnál gépjárműtűz - Gyöngyösi HTP