Háromszor annyi eset, tízszer akkora terület vált a lángok martalékává Heves megyében

2022. július 28. 13:53

Idén az elmúlt éveknél korábban kezdődött Heves megyében is a szabadtéri tüzek időszaka, ez évben eddig összesen 902 szabadtéri tűznél avatkoztak be megyénk tűzoltói. A lángok több mint 2021 hektárnyi területet érintettek, 1187 gépjármű vett részt a vegetációs tüzek oltásában. A 2021. év ugyenezen időszakában 329 tűz keletkezett szabad területeken, több mint 212 hektáron égett száraz növényzet, bokros, nádas, fás terület és 375 tűzoltóautó kellett a beavatkozásokhoz. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt év azonos időszakához képest háromszor több alkalommal kellett ilyen jellegű káreseményeknél beavatkozniuk megyénk hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltóinak. A tüzek által érintett terület megyénkben eddig a tavalyihoz viszonyítva a tízszerese.

A statisztikai adatokból az is kiderült, hogy Heves megyében négyen sérültek meg idén az ilyen tűzeseteknél, amelyek kellő odafigyeléssel elkerülhetők lettek volna. 

Minderről szerdán sajtótájékoztatót tartott a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság székháznál dr. Rétvári Bence miniszterhelyettes, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és Fülep Zoltán tű. ezredes, országos tűzoltósági főfelügyelő. 

A miniszterhelyettes felhívta a figyelmet a drámai országos statisztikai adatokra és arra, hogy a környezet megóvása nemcsak a hivatásos szervek feladata, hanem egyben minden állampolgáré is.

Mint a tájékoztatón Fülep Zoltán tű. ezredes, országos tűzoltósági főfelügyelő elmondta, a szabadtéri tüzek oltása rendkívül idő-, létszám- és technikaigényes. Az idei kiemelkedő eseményszámok rendkívüli módon megterhelik a tűzoltói állományt és igénybe veszik az alkalmazott technikai felszereléseket, járműveket. Az ezredes ismertette, hogy idén a Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatallal (NÉBIH) együttműködve már kétszer vezettek be országos tűzgyújtási tilalmat. 

A miniszterhelyettes és a tűzoltósági főfelügyelő a tények ismertetése után egyaránt azt hangsúlyozta, hogy az aszály különösen tűzveszélyes időszakában közös felelősség a természeti és épített környezet megóvása, aki viszont hanyagságból vagy szándékosan kárt okoz, az óriási értékek pusztításáért felelős. Végezetül a miniszterhelyettes megköszönte a tűzoltók és a társzervek munkáját. 

 

Fotó: Heves MKI - korábbi szabadtéri tűzesetek