Több mint 200 lakástűz, 11 szén-monoxidos eset az első félévben

2022. július 07. 11:33

Heves megyében 2022 első félévében összesen 201 lakástűzhöz riasztották a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit, 34-el több alkalommal, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

Idén még emberi életet nem követeltek a lakástüzek, 2021 első hat hónapjában három tragikus eset történt. A leggyakrabban idős emberek válnak ilyen eset áldozatává, mert mire észlelik a tüzet, már annyi mérgező égésterméket belélegeztek, hogy már nem képesek menekülni. A lakástüzek során 8-an megsérültek, többségük füstmérgezést szenvedett. A tűzoltók az égő épületekből összesen 2 embert mentettek ki. 

Az első félévben keletkezett lakástüzek eloltásához 340 tűzoltó gépjárműre volt szükség. Az épületekben több mint 4000 négyzetméternyi terület vált a lángok martalékává. A legtöbb lakástűz nyílt láng használatára, valamilyen elektromos vagy fűtési hibára, illetve főzésre vagy dohányzásra volt visszavezethető. A lángok leggyakrabban kéményben vagy konyhában csaptak fel, de nem ritka, hogy hálószobában, tárolóban, illetve nappaliban keletkezik tűz.

A tűz pontos keletkezési helyét, idejét és okát 4 esetben kellett tűzvizsgálati eljárás keretében feltárni. 11 épület oltásakor gázpalackok nehezítették a tűzoltóegységeink a munkáját. 

A lakástüzek megelőzése érdekében éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével, emellett évente egyszer ellenőriztessük a fűtőeszközeinket is. Ha régi házban élünk, rendszeres időközönként érdemes felülvizsgáltatni az elektromos hálózatot is. Tanácsos a konyhába, hálóba, nappaliba füstérzékelőt elhelyezni. Olyan lakásban, házban, ahol füstérzékelő működött, senki nem sérült meg, és mivel hamar észlelték a tüzet, jelentős károk sem keletkeztek. 

Az első félévben 11 alkalommal riasztották szén-monoxid miatt megyénk tűzoltóit, 3 ember szenvedett valamilyen fokú szén-monoxid-mérgezést. Egy kandalló, cserépkályha, vaskályha, vegyes tüzelésű kazán, sőt egy fali vízmelegítő is veszélyforrás lehet, ha működtetése közben nem biztosított a megfelelő levegő-utánpótlás. Egyre több háztartásban van szén-monoxid-érzékelő, amely nagyban növeli az otthon biztonságát. 

 

Fotó: Illusztráció - Szőke Péter BM OKF