Szárazfűtüzek a hétvégén, hogyan grillezzünk, sütögessünk?

2022. július 04. 12:05

A hétvégén 20 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem Heves megyei műveletirányítási központjába. Az 11 tűzesetet és 6 műszaki mentést összesen 19 hivatásos, 1 önkormányzati és 2 önkéntes tűzoltóegység kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 3 téves jelzés is érkezett az ügyeletre.

Szombat reggel kigyulladt egy transzformátor Egerben a Töviskes térnél. Az áramszolgáltató feszültségmentesítette a területet, az egri hivatásos tűzoltók biztosították a helyszínt. A tűzeset nem okozott áramkimaradást. 

Délután a bélapátfalvai önkormányzati tűzoltók egy, a 25-ös főútra dőlt és forgalmat akadályozó fát távolítottak el, majd egy Mónosbél és Szarvaskő között baleset szenvedett autót áramtalanítottak. A balesetnek nem volt sérültje.

Vasárnap délelőtt kigyulladt egy kombájn a Heves megyei Átány határában. A hevesi hivatásos tűzoltók két tűzoltójárművel vonultak a helyszínre, a terményt leürítették a gép tárolójából, majd hőkamerával megkeresték a tűzfészket, és eloltották a lángokat. Senki nem sérült meg.

Vasárnap este a gyöngyösi hivatásos tűzoltók Gyöngyösön a Hertelendy Gábor utcába vonultak, ahol egy rosszul eloltott cigaretta miatt füst jött ki egy lakásból. A cigaretta miatt ruhanemű is parázslott, a tűzoltók átszellőztették a lakrészt. 

Kora este Egerben a Koháry István utcában egy fa ága a járdára, autóra és egy ház falára szakadt, a város hivatásos tűzoltói motoros láncfűrésszel távolították el a gyalogosforgalmat akadályozó ágat. 

Este a füzesabonyi hivatásos és önkéntes tűzoltók Füzesabony határában egy árokba hajtott autót áramtalanítottak. 

A hétvégén megyénk tűzoltói Mátrafüreden, Átányban, Noszvajon, Zabarban, Parádon, illetve Kál és Boldog határában, oltottak kis területen égő száraz növényzet tüzét. Zabarban a kerti sütögetés közben a közeli gazos területre is átterjedtek a lángok, fél hektárnyi száraz bozótos égett le, ott a pétervásárai katasztrófavédelmi őrs tűzoltói avatkoztak be. 

Grillszezon van, ilyenkor nyáridőben sokan szeretnek a kertjükben sütni-főzni. Ennek azonban megvannak a veszélyei. Nem mindegy, hogy hol és milyen eljárással főzőcskézünk. A nyári időjárás egyik pillanatról a másikra képes megváltozni. Egy hirtelen széllökés messzire röpítheti a parazsat, vagy a kerti asztalról ráfújhatja az éghető anyagot a tűzre. Ezért mindig legyen a közelben oltóanyag. Ha befejeztük a kerti sütést-főzést, alaposan el kell oltani a tüzet, hiszen még napokig képes parázslani. Ahogyan bográcsozásnál a tüzet, grillezésnél a parazsat se hagyjuk magára, a szúnyogok elűzésére használt fáklyákat és füstölőket is tilos felügyelet nélkül hagyni. Ezek szintén képesek tüzet okozni, ezért odafigyeléssel használjuk őket.

  • Ha tűzgyújtási tilalom van, semmiképp se gyújtsunk tüzet az erdőben, de ebben a szárazságban inkább sehol sem.
  • Ne locsoljunk benzint vagy más éghető folyadékot a tűzre, mert könnyen megsérülhetünk közben és büdös is!
  • Mindig legyen víz és kéziszerszám a közelben, készülve az esetleges bajra!

Társasház erkélyén lehet grillezni, de nem mindegy, hogy milyen módszerrel. Gázpalackról működő grillt, vagy zsámolyt társasház erkélyen tilos működtetni, ahogy a faszénnel, brikettel, parázsló fával működő eszköz sem használható biztonságosan. Ha az erkélyen grilleznénk, azt egy elektromos grillel tegyük. Mielőtt nekiállunk az erkélyen főzőcskézni, előtte olvassuk el a saját társasházunk házirendjét, nem tiltja-e az ilyen tevékenységet.

Fotó: Illusztráció - Szőke Péter BM OKF