Újabb eszközöket kaptak az önkéntes mentőszervezetek

2022. július 01. 11:37

Június 29-én és 30-án húsz önkéntes mentőszervezet vehetett át egy-egy felső kategóriás quadot a hozzá tartozó utánfutóval. A beszerzés a KEHOP-1.6.0-15-2016-00021 azonosító számú, az EU Polgári Védelmi Komplex Modulok létrehozása elnevezésű projekt keretében történt meg.

A most átadott eszközöket több mint bruttó 146 millió 667 ezer forint vissza nem térítendő támogatásból szerezte be a katasztrófavédelem, a projekt teljes költségvetése 2 milliárd 300 millió forint.

A Heves megyei Bélkő Járási Mentőcsoport eszközállománya is bővült egy quaddal. A járművet a mentőszervezet képviseletében Sas István, a Bélapátfalvai Önkétes Tűzoltó Egyesület parancsnoka vette át csütörtökön. A projekttel erősödik az önkéntes mentőszervezet mentési és beavatkozási képessége, a járművel szélsőséges időjárási és terepviszonyok között is képesek beavatkozni, illetve az önkénteseket és a szükséges eszközöket a kárhelyszínre szállítani. 

A quadok elsősorban terepen történő felderítésre, illetve eszközök, berendezések szállítására alkalmasak. Gyorsak, jól bírják a nehéz terepviszonyokat, használhatóak homokzsákok szállítására, de szükség esetén a nagyobb járművekkel megközelíthetetlen, fákkal, avarral borított területeken bajbajutottak mentésénél is alkalmazhatóak. Képesek szinte járhatatlan utakon való közlekedésre, be lehet jutni velük például elzárt településekre, és segítségükkel életet és vagyont lehet menteni. 

Fotó: Sas Ádám tű. százados - Heves MKI