Együttműködési gyakorlat a vasútállomáson

2022. június 13. 15:56

Az Egri Katasztrófavédelmi Kirendeltség által szervezett együttműködési gyakorlaton a feltételezés szerint a térségen áthaladó nagyobb vasútvonalak vasúti gócpontjában, a füzesabonyi vasútállomáson bekövetkezett vasúti baleset felszámolásának gyakorlása volt a feladat.

A gyakorlatot megelőzően egy megbeszélés keretében Mérai Péter tű. alezredes, az egri katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője egy rövid eligazítást és ismertetést tartott a résztvevőknek, majd az érintett szervezetek vezetői is megfogalmazták a speciális feladataikat. A gyakorlatot azzal a céllal szervezték, hogy a káresetek felszámolásában résztvevő szervek gyakorolhassák azt a protokollt, melyet egy esetlegesen bekövetkezett katasztrófahelyzetben követni kell a mentés összehangolása érdekében. Fontos, hogy a mentést irányítóknak megfelelő helyismerete legyen, valamint jól ismerje az együttműködő szervek eszköz és humán erőforrásait a hatékonyabb mentés és kárfelszámolás érdekében. A gyakorlat előkészítésében és végrehajtásárban részt vett: Füzesabony város önkormányzata, az egri hivatásos tűzoltók, a rendőrség, a mentők, a MÁV Zrt., valamint a Magyar Vöröskereszt Heves Megyei Szervezete.

A feltételezés szerint a füzesabonyi vasútállomás egyik vágányán egy veszélyes áruval rakott vasúti tartálykocsit szállító szerelvény tolatás közben nekiütközött az erre a vágányra kisorozott küldeménydarabokat szállító vasúti kocsinak. Az ütközés következtében küldeménydarabok szóródtak szét a vágány környezetében, továbbá a vasúti tartálykocsiból szivárogni kezdett a fuvarokmánya szerint benne lévő szénhidrogén gáz keverék. Az ütközéskor a vágány mellett dolgozott egy kocsivizsgáló, akit azóta nem látnak, feltehetően megsérült. A szomszédos vágányon pedig egy személyvonat mozdonya füstölni kezdett, melyen utasok tartózkodtak.

A gyakorlat során először a veszélyes anyag szivárgását kellet megszüntetni, majd mihamarabb a megsérült dolgozó és az utasok kimenekítését kellett megszervezni a szakembereknek. Ezt követően a tűz eloltása és a műszaki mentés gyors és szakszerű végrehajtása volt a feladat. Azokat az utasokat, akik járóképesek voltak a tűzoltók kísérték ki, azonban a mozgásukban korlátozottakat hordágy segítségével kellett kimenteni a vagonból. A gyakorlaton a füzesabonyi Remenyik Zsigmond Technikum diákjai voltak a feltételezett sérültek, akiket sérülésük súlyossága szerint osztályozni kellett, majd mentőkocsik segítségével kórházba szállítottak. Az füzesabonyi rendőrség is részt vett a mentésben, folyamatosan biztosította a helyszínt és irányította a forgalmat. 

A gyakorlat hozzájárult ahhoz, hogy egy esetlegesen előforduló hasonló káresemény okozta krízishelyzetben az együttműködők hatékonyan avatkozzanak majd be, gyors és szakszerű döntéseket hozzanak a mielőbbi élet- és vagyonmentés, a szakszerű kárfelszámolás érdekében, valamint, hogy a szervezetek kölcsönösen tudják segíteni egymás beavatkozói munkáját.

A gyakorlat utolsó mozzanataként a résztvevő szervezetek egyeztettek a szakterületeiken felmerülő kérdésekről, és értékelték a gyakorlati tapasztalatokat.

Fotó: Mérai Péter tű. alezredes