Nagy erejű vihar csapott le Heves városra – a feltételezés szerint

2022. április 14. 08:26

Az esetleges viharok által okozott közlekedési akadályok felszámolását, valamint az áram- és vízellátás kimaradása esetén elengedhetetlen együttműködési feladatokat gyakorolták szerdán Hevesen a katasztrófavédelem, az áramszolgáltató és a vízmű szakemberei.

A gyakorlat elején a hatás- és feladatkörrel rendelkező szervezetek átismételték az eljárásrendeket és a várható feladatokat. A feltételezés szerint Hevesen tomboló zivatar vonult át, viharos szél kíséretében. Az erős szélben fák dőltek ki, ágak szakadtak le, veszélyeztetve a közlekedés biztonságát. A település nagy részén az áramellátás és az ivóvíz szolgáltatás akadozott, valamint szennyvízkezelési problémák is adódtak. A segélyhívásokat követően a tűzoltók és a szolgáltatók a kritikus helyszínekre vonultak és megkezdték a kárfelszámolást. 

A vezetékekre dőlt fák hosszantartó áramkimaradást okoztak, ezért a vízszolgáltató aggregátorokkal biztosította a szennyvízátemelő szivattyúk működtetését és a folyamatos ivóvíz szolgáltatását. A vihar által leginkább érintett terület az Eötvös József Református Oktatási Központ és a környező utcák voltak, ahol számos veszélyesen megdőlt fa veszélyeztette a tanulók biztonságát, az ott található műemlék épületeket. A kiérkező gyöngyösi és hevesi hivatásos tűzoltók egy létrás gépjármű segítségével, motoros láncfűrészekkel nekiláttak az oktatási intézmény területén a veszélyes fák eltávolításának, miközben az áramszolgáltató két magasból mentő járművel végezte a vezetékszakadások elhárítását, a fák gallyazását. A gyakorlatot Vaszkun Attila tű. alezredes, iparbiztonsági felügyelő, Magda István tű. alezredes, polgári védelmi felügyelő és Molnár Roland tű. százados, a hevesi katasztrófavédelmi őrs parancsnoka irányították, a beavatkozó állománnyal és együttműködő szolgáltatókkal folyamatos kapcsolatban voltak. A gyakorlaton a gyors információáramlásra, illetve a reagálási képesség erősítésére is fókuszáltak a vezetők, amelyek elengedhetetlenek a káresemények, krízishelyzetek hatékony kezeléséhez. 

Dr. Zólyomi Géza tű. ezredes, a gyöngyösi katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője a rendezvény zárásaként hangsúlyozta a gyakorlat értékteremtő jellegét. A közös beavatkozások, intézkedések megtételét hatékonynak, a szolgáltatókkal való együttműködést példaértékűnek tartotta. 

Fotó: Vaszkun Attila tű. alezredes - Gyöngyösi KVK