Hétfőn 4 tűzesetnél oltottak megyénk tűzoltói

2022. április 12. 13:43

Hétfőn 8 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem Heves megyei műveletirányítási központjába. A 4 tűzesetet 6 hivatásos tűzoltóegység kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 1 téves és 3 szándékosan megtévesztő jelzés is érkezett a megyei ügyeletre.

Egy hangszer és asztal lábai égtek Tarnazsadányban hétfő reggel. A hevesi és gyöngyösi hivatásos tűzoltók egy vízsugárral oltották el a tüzet, melyben személyi sérülés nem történt. A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat tűzeseti helyszíni szemlét folytatott le a helyszínen. 

Ötven négyzetméteren kapott lángra elszáradt növényzet délután, Gyöngyös határában. A város tűzoltói kéziszerszámokkal fékezték meg a lángokat. 

Kigyulladt egy lakóház tetőszerkezete délután Istenmezején, a Szabadság utcában. Hulladékégetés közben terjedt át a tűz a több lakóegységből álló épület tetőszerkezetére, amelynek mintegy tíz négyzetméterét érintették a lángok. A pétervásárai és az ózdi hivatásos tűzoltók vonultak az esethez, nem egészen tíz perc alatt eloltották a lángokat. A tűzben senki nem sérült meg, a ház lakóinak nem kellett elhagyniuk otthonukat.

Kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy személyautó este Egerben, a Tárkányi úton. A tűz egy villanyoszlopot is átterjedt és kárt tett egy lakóház redőnyében is. A város hivatásos tűzoltói az épület négy lakóját a tűzoltás idejére biztonságos helyre kísérték, a lángokat vízsugarakkal megfékezték. Az eset során személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

A járműtüzek esetében is fontos a tűzmegelőzés, elengedhetetlen, hogy a jármű műszaki állapota megfelelő legyen. Ha kigyulladt az autónk, húzódjunk le és húzzuk be a kéziféket, vegyük le a gyújtást és a gyújtáskapcsolóból vegyük ki a slusszkulcsot. A legtöbb esetben alig néhány perc elteltével teljesen kiég a jármű, a legnagyobb eséllyel úgy tudjuk a károkat mérsékelni, ha kézi tűzoltó készülékkel azonnal megkezdjük a lángok oltását. Ezért érdemes kézi tűzoltó készüléket tartani a járműben, lehetőleg könnyen elérhető helyen, mellyel a tűz korai szakaszában jó eséllyel meg tudjuk akadályozni a gépjármű teljes kiégését. Ha a motortérben csapnak fel a lángok, óvatosnak kell lennünk, annak felnyitásakor a friss levegő hatására a tűz hirtelen kicsaphat, ezért a résnyire felnyitott motorháztető alatt szakaszosan fújjuk be az oltóanyagot. Ügyeljünk arra is, hogy tartsuk tisztán a belső részeket és ne tároljunk a járműben olyan eszközöket, illetve anyagokat, amelyek tüzet okozhatnak. Járműtűz esetén is azonnal hívjuk a 112-es telefonszámot!

Fotó: Gépjárműtüzek - Egri és Gyöngyösi HTP