Több mint 50 focipálya nagyságú terület égett le

2022. március 23. 12:31

Kedden összesen 29 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem Heves megyei műveletirányítási központjába. 25 tűzesetnél és 1 műszaki mentésnél avatkoztak be a tűzoltók, ezek mellett 3 téves jelzés is érkezett az ügyeletre.

Huszonnégy alkalommal oltottak a Heves megyei hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók szabadtéren keletkezett tüzeket kedden. A tüzek oltására 33 tűzoltóegységre volt szükség, a tegnapi napon több mint 50 focipályányi terület lángolt megyénkben. A száraz időben jellemzően nádas, bozótos területek kaptak lángra, tíz hektárnyi területen pusztított a tűz Bélapátfalva, Hevesaranyos és Balaton térségében. Az oltási munkálatokat számos helyen nehezítette az erős szél és a nehéz terepviszonyok. A tűzoltók vízzel és kéziszerszámokkal oltották el a lángokat, a tűzesetek során senki nem sérült meg.

A szabadtéri tűzesetek rengeteg munkát adnak megyénk tűzoltóinak, pedig ezek odafigyeléssel és a szabályok betartásával megelőzhetők lennének! Számos esetben lakóházakat, járműveket is veszélyeztettek a lángok, erős szélben pillanatok alatt továbbterjed a tűz, az ilyen esetek akár halálos kimenetelűek is lehetnek. 

A megyében tűzgyújtási tilalom van elrendelve, a szabadtéri tüzek megelőzéséről az alábbi linken tájékozódhat:

https://katasztrofavedelem.hu/307/katasztrofatipusok-szabadteri-tuzek

Kedd reggel egy családi ház kéményében keletkezett tűz Istenmezeje Fő útján. A pétervásárai katasztrófavédelmi őrs hivatásos tűzoltói porral oltó készülékkel oltották el a lángokat, megszüntették a parázslást, majd értesítették a kéményseprőket. Az ingatlan kéménye felülvizsgálatig használhatatlanná vált. Kedden délelőtt az egri hivatásos tűzoltók egy vízelvezető csatornába rekedt macskát szabadítottak ki, a kisállat nem sérült meg. 

Ha a kéményben tűz keletkezik, azonnal értesítsük a tűzoltókat a 112-es segélyhívó számon, egy szeneslapáttal vagy segédeszközzel távolítsuk el az éghető anyagot a tűztérből, de csak akkor, ha ezt biztonságosan el tudjuk végezni. A kéményben felcsapó lángokat, parázslást tilos vízzel oltani, a kéménybe tilos vizet önteni,  mert a magas hőmérséklet miatt a kémény fala megrepedhet és további károkat okozhatunk. A legjobb megelőzés, ha a kéményseprőkkel rendszeresen átvizsgáltatjuk kéményünket, ők egész évben a rendelkezésünkre állnak, magánszemélyek a 1818-as telefonszámon, illetve a https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ugyfelszolgalat weboldalon igényelhetik a térítésmentes szolgáltatást.

Fotó: Bősze Balázs tű. zls - Hatvani HTP