Előzzük meg a természetet pusztító tűzeseteket!

2022. március 03. 11:32

Szerda reggeltől egészen éjfélig megyénk tűzoltói öt szabadtéri tűznél és egy kéménytűznél oltottak, továbbá egy ingatlanban méréseik kimutatták a csendes gyilkos jelenlétét a hibásan működő fűtőberendezés környezetében.

Szerda reggel egy kéményben keletkezett tűz Egerbocs Anna utcájában. A pétervásárai hivatásos tűzoltók kéziszerszámokkal megszüntették az izzást, majd értesítették a kéményseprőket. A házat más fűtési módszerrel tovább tudták fűteni, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Rosszullétre panaszkodott két ember délelőtt Gyöngyösön egy Olimpia utcai lakásban. A város hivatásos tűzoltói méréseket végeztek az ingatlanban, melyek szén-monoxidot mutattak ki a nappaliban lévő fűtőtest közelében, melynek használatát a gázszolgáltató szakemberei felülvizsgálatig megtiltották. A mentők a lakókat megfigyelésre kórházba szállították.

Tegnap négy alkalommal gyulladt meg kis területen száraz növényzet, egy helyszínen pedig égő szemetet oltottak a megye önkormányzati és hivatásos tűzoltói. 

Az idei éveben már 223 szabadtéri tűzeset történt Heves megyében. A tűzesetek során során több mint 600 focipályányi terület égett le, 295 tűzoltó egységre volt a szükség az oltási munkálatoknál. 

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a lakosság figyelmét, hogy a megye teljes terültén tűzgyújtási tilalom van érvényben. Kerti zöldhulladékot csak ott szabad elégetni, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. A rendeletben meghatározzák, hogy tűzgyújtási tilalom idején lehet-e égetni, ha igen akkor az égetés időintervallumát és a feltételeit is. Fontos, hogy mindig nagy körültekintéssel végezzük az égetést, legyen a közelben egy szerszám, amivel a tüzet kordában lehet tartani és néhány vödör víz, vagy a kerti slag, amivel el lehet oltani. Ha feltámad a szél, az égetést abba kell hagyni. A tüzet sosem nem szabad felügyelet nélkül hagyni!

A tilalom idején tilos tüzet gyújtani az erdőkben, a tűzrakó helyeken, a fásításokban, illetve ezek 200 méteres körzetén belül lévő külterületi ingatlanokon, valamint tilos a parlag és gazégetés is, de ebben az időszakban sehol nem javasolt az égetés, tűzgyújtás.

További információk a szabadtéri tűzgyújtásról és égetésről: 

https://heves.katasztrofavedelem.hu/33429/tuzveszelyes-tevekenysegre-vonatkozo-szabalyok

Fotó: Illusztráció - Papp László tű. őrm. - Tűzeset Egercsehi határában