Lakóház és száraz növényzet is lángolt kedden

2022. március 02. 11:19

Kedden 15 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem Heves megyei műveletirányítási központjába. A 10 tűzesetet és 3 műszaki mentést 16 hivatásos, 1 önkormányzati és 1 önkéntes tűzoltó egység kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 2 téves jelzés is érkezett a megyei ügyeletre.

Kedd délelőtt a hatvani hivatásos tűzoltók egy csányi ingatlanba segítettek bejutni a mentőknek.

Teljes terjedelmében égett egy száz négyzetméteres családi ház és egy melléképület délután Makláron, az Alkotmány utcában. A tűz egy szomszédos ingatlant is veszélyeztetett. Az egri hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt egy gázpalack felrobbant az épületben, tizenegy tűzoltó négy vízsugárral és kéziszerszámokkal fékezte meg a lángokat. A ház lakója nem sérült meg, a családi ház lakhatatlanná vált, a lakó elhelyezéséről a helyi önkormányzat gondoskodott. 

Kora este egy kamion defektet kapott az M3-as autópálya 55-ös kilométerénél. A jármű átforrósodott kerekét a hatvani hivatásos tűzoltók vízzel visszahűtötték. A kamion a kerékcsere után tudta folytatni útját. 

Este Ostoroson, a Bornemissza Gergely úton egy családi ház kéményében lerakódott korom gyulladt meg, az egri hivatásos tűzoltók kéziszerszámokkal kikotorták a kéményt, a parázslást megszüntették, a füstelvezető használatát annak felülvizsgálatig megtiltották. A ház rendelkezett más fűtéssel, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Egy nyílászáró lógott veszélyesen a járda fölé Egerben a Kallómalom utcában este. Az egri hivatásos tűzoltók távolították el a veszélyes ablakot. 

Kedden nyolc helyszínen oltottak megyénk tűzoltói szabadtéri tüzeket. Eger, Gyöngyöshalász, Heves, Mezőtárkány, Gyöngyösoroszi, Tarnalelesz, Erdőtelek, Mikófalva határában égett száraz fű, venyige és szemét a hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók vízzel és kéziszerszámokkal avatkoztak be, a legnagyobb tűzzel érintett terület közel öt hektár volt. 

A szerdára virradó hajnalban egy hat négyzetméteres kazánházban keletkezett tűz Verpelét Táncsics Mihály útján. Az egri hivatásos és a helyi önkéntes tűzoltók két vízsugárral oltották el a lángokat, majd egy nagy teljesítményű ventilátorral átszellőztették a helyiséget. A tűz a lakórészre nem terjedt át, az ingatlant az elektromos hálózatról le kellett választani, ezért kilenc lakó átmenetileg rokonokhoz kötözött, a tűzben egy macska elpusztult.

Fotó: Papp László tű. őrm.