Gyakorlat egy középmagas épületben

2022. január 13. 15:27

A középmagas és magas épületekben keletkezett tüzek oltása és az azokban rekedt emberek mentése volt középpontban a csütörtöki gyakorlaton, melyen az egri hivatásos tűzoltók négy tűzoltó gépjárművel, a készenléti szolgálatot ellátó csoport tizenöt tagjával vettek részt. Sas Dániel tűzoltó százados, az egri katasztrófavédelmi kirendeltség megbízott tűzoltósági felügyelője irányította az eseményt. A felügyelő elmondta a gyakorlat célja az volt, hogy a tűzoltók megfelelő ismeretet, jártasságot szerezzenek, valamint készségszinten megismerjék az egri Grónay Sándor úton épült középmagas lakóépületet.

A gyakorlat kiterjedt minden olyan körülményre, amely a tűzoltóság beavatkozását befolyásolhatja, például, hogy hogyan tudják megközelíteni az épületet gépjárművekkel,  mi a legszakszerűbb és leggyorsabb módja annak, hogy egy esetleges tűzesetkor az épület tetejére menekülő embereket megmentsék. 

A feltételezés szerint tűz ütött ki a középmagas épület hetedik emeletén, és egy ember a sűrű füst miatt rosszul lett. A tűzoltók légzőkészüléket használva megkeresték a bajbajutottat, hordágyba rögzítették és a legrövidebb menekülési útvonalat választva felvitték a tetőre. A beavatkozók további 3 fővel a magasból mentő gépjármű emelőkosarában kibiztosították magukat, majd a kezelők segítségével az épület teteje fölé emelkedtek. Az életmentés elsődleges fontosságú minden káresetnél, ezért a gyakorlaton is ez volt a kiemelt feladat. A tetőről a tűzoltók átadták a sérültet az emelőkosárban lévő bajtársaiknak, akit rövid időn belül már le is hoztak az épület elé. A gyakorlaton a szakemberek megnézték az épület tűzvédelmi dokumentációit, a környező tűzcsapokat leellenőrizték, továbbá azt, hogy a tűzoltási felvonulási terület biztosítva van-e, hiszen ezek szabadon hagyása kulcsfontosságú szerepet játszik a tűzoltó gépjárművek gyors megtelepítésekor, illetve az életmentésnél. 

A 2021-es évben 12 alkalommal vonultak Heves megye tűzoltói panelházakban keletkezett tűzesetekhez. Ha panelházban keletkezik tűz, akkor az alábbiak szerint járjunk el:

  • Ha tüzet, füstöt észlelünk, azonnal értesítsük a tűzoltóságot a 112-es telefonszámon. Az eloltott tüzet is be kell jelenteni.
  • A lakásunkban keletkező tüzet próbáljuk meg eloltani, amennyiben azzal saját testi épségünket nem kockáztatjuk.
  • A konyhában meggyulladt olajat, zsiradékot vízzel ne próbáljuk meg oltani. A szétfröccsenő égő folyadék súlyos égési sérüléseket okoz és a tűz szétterjedését is segíti. Legegyszerűbb megoldás ha az égő zsiradékot fedővel letakarjuk.
  • Elektromos berendezést vízzel oltani csak a hálózatról történő leválasztás után szabad.
  • Amennyiben nem sikerül a tüzet eloltani, azonnal hagyjuk el a lakást. A bejárati ajtót csukjuk be magunk után, de kulccsal ne zárjuk be.
  • Kiabálással riasszuk a többi lakót.
  • Ha a lépcsőház sűrű füsttel telített ne próbáljunk meg azon keresztül menekülni.
  • A meneküléshez semmilyen esetben se használjunk normál kivitelű személyfelvonót. (biztonsági lift tűz esetén is használható)
  • Gondoskodjunk a lépcsőház szellőztetéséről a többi lakó biztonságos menekülésének érdekében.
  • Várjuk a tűzoltókat, hogy a gyors beavatkozást megfelelő információval segítsük.

A panelházak tűzeseteinél különösen fontos a pánik elkerülése és a veszély helyes felmérése.

Fotó: Nagy Csaba tű. fhdgy - Heves MKI