Lakástűz Horton, vigyázzunk a kiszáradt karácsonyfával

2022. január 04. 11:29

Egy családi házban keletkezett tűz hétfőn kora este Hort Petőfi Sándor utcájában. A helyszínre a helyi önkéntes és a hatvani hivatásos tűzoltókat riasztották. Az egységek az épületből egy gázpalackot kihoztak, melyet nem ért hőhatás, majd létrákról közelítették meg a padlást és az öt négyzetméteren égő lángokat egy vízsugárral megfékezték. A tűzben a ház lakója égési sérüléseket szenvedett.

2021. decemberében, Heves megyében 38 otthonban és azok melléképületeiben csaptak fel a lángok, ami azt jelenti, hogy megyénkben szinte nem volt olyan nap, hogy lakóingatlanban ne keletkezett volna tűz, volt amikor több helyre is riasztották a tűzoltókat. A tűzesetek során 864 négyzetméternyi ház és lakás égett le, 3 ember meg is sérült. Az oltást 75 tűzoltóegység végezte.

A tűzesetek jelentős része emberi figyelmetlenségre, gondatlanságra vezethető vissza. Ha tűz keletkezett otthonunkban, az oltást csak akkor kíséreljük meg, ha azzal a testi épségünket nem veszélyeztetjük! Nagyobb kiterjedésű tűz, lángolás és intenzív füstképződés esetén azonnal hagyjuk el a lakást, csukjuk be magunk mögött az ajtót, de ne zárjuk azt kulccsal be, illetve hívjuk a 112-es segélyhívó számot. A társasházakban minél több lakót értesítsünk a tűzről, segítsünk a gyermekeknek, időseknek elhagyni az épületet. 

A karácsonyfa sok háztartásban még az ünnepre emlékeztetve díszeleg. Mostanra már biztosak lehetünk benne, hogy olyan száraz, hogy akár egy szikrától is lángra lobbanhat. A fát helyezzünk tüzelő- fűtőberendezésektől több méterre, és gyertyát csillagszórót a közelében ne gyújtsunk meg! Ha kigyulladt a karácsonyfa, azért, hogy az áramütést elkerüljük, húzzuk ki a konnektorból a környező elektromos berendezéseket, a fényfüzéreket. Ha nem nagy a füst és a tűz kezdetén tudunk cselekedni, akkor dobjunk rá nedves pokrócokat. Ajánlatos egy kisebb porral vagy habbal oltó tűzoltó készüléket akár tűzoltó aeroszolt tartani otthon, arra az esetre, ha megtörtént a baj, továbbá ha füstérzékelő van otthonunkban, akkor a készülék már a lángolás kezdetén felhívja az ott tartózkodók figyelmét a tűzre. 

Fotó: Cseh Norbert tű. tőrm.