Vegyük komolyan a figyeleztető előrejelzéseket

2021. december 28. 11:33

Az előrejelzések alapján az elkövetkező napokban Heves megyében csapadékra lehet számítani, fagypont alatti területeken ónos eső, magasabban fekvő helyeken havazás is várható.

Megyénk tűzoltói 374 közlekedési balesetnél avatkoztak be idén, december óta 32 közlekedéssel kapcsolatos műszaki mentést hajtottak végre a beavatkozó egységek, pedig nagyobb hó idén még nem is esett Heves megye nagy részén. 

Mielőtt az autósok útnak indulnak, tájékozódjanak az aktuális meteorológiai helyzetről a http://met.hu/ címen és az útviszonyokról az http://utinform.hu/-n. 

Aki megteheti, azokon a területeken, ahol ónos eső miatt riasztás van érvényben, ne induljon útnak. A téli időjárási viszonyok között mindig gondolja át, feltétlenül szükséges-e az utazás vagy esetleg átütemezhető-e. Csak akkor üljön a volán mögé, ha az utazás elkerülhetetlen és nem lehet áttenni későbbi, biztonságosabb időpontra. Fontos, hogy az autóba tankoljanak a szokásosnál több üzemanyagot és kizárólag csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival induljanak útnak. Ajánlatos az ablakmosót fagyálló folyadékkal feltölteni, az akkumulátor kapacitását ellenőrizni, a biztonság kedvéért hóláncot is bepakolni a csomagtartóba, főleg ha síelni megyünk a hegyekbe. Minden esetben vigyenek magukkal feltöltött mobiltelefont, némi ételt és meleg italt egy termoszban, meleg ruházatot és takarót, elemlámpát, ugyanis elakadáskor, nagyobb torlódások esetén, ezek jó szolgálatot tehetnek.

A csúszós utak a gyalogosokra is veszélyt jelenthetnek. A gyalogosok a csúszós járdákon, utakon jellemzően arra koncentrálva, hogy ne essenek el, kevésbé figyelnek a közlekedés más résztvevőire. A járművek fékezéskor a jeges, sónedves utakon könnyen megcsúszhatnak, sokkal nehezebben tudnak megállni. Ilyenkor a járművezetőknek az átlagosnál is fokozottabb óvatossággal kell a gyalogosokra figyelni, bizonyos esetekben áthaladásukat segíteni kell. Sokéves tapasztalat, hogy a megváltozott téli körülmények (hó, ónos eső, hideg) miatt megnőnek a közúti balesetek, azon belül a tragédiák száma. A téli időszakban közlekedjenek fokozott figyelemmel!

Ha gépjárművünk üzemképtelenné válik vagy ha közlekedési balesetet látunk, annak részesei vagyunk, akkor azonnal tárcsázzuk a 112-es segélyhívót. Segítsünk a bajbajutottakon akár meleg takaróval, meleg itallal és ha tudjuk támogassuk a kiérkező mentők, rendőrök, tűzoltók munkáját azzal, hogy a helyszínre való eljutásukat nem akadályozzuk, a baleset helyszínével kapcsolatos pontos információkat pedig átadjuk.

 

Fotó: Hevesi KVŐ - Baleset Tiszanána és Kömlő között