Túrázót mentettek, szén-monoxidot mutattak ki a tűzoltók műszerei

2021. december 23. 15:11

Szerdán összesen 11 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem Heves megyei műveletirányítási központjába. A 2 tűzesetet és a 7 műszaki mentést összesen 8 hivatásos és 1 önkormányzati tűzoltóegység kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 2 téves jelzés is érkezett az ügyeletre.

Szerda reggel az egri hivatásos tűzoltók az Eger és Noszvaj közötti úton történt balesethez vonultak. A helyszínen egy autó felborult, az egység a járművet kerekeire állította és áramtalanított. Az autó vezetője nem sérült meg. Délelőtt a gyöngyösi hivatásos tűzoltók Abasáron avatkoztak be, ahol egy családi ház kéményében lerakódott korom izzott. A lakók sajnos nem éltek a lakosság számára ingyenes kéményseprés lehetőségével. Szerencsére más fűtéssel is rendelkeztek, így nem kellett elhagyniuk otthonukat. Szintén délelőtt egy gyöngyösi hivatásos egység Kékestetőre vonult, ahol egy túrázó elesett és nem tudott tovább menni. A sérült személyt a sípark quad gépjárművével megkeresték, majd egy gépjárművel is járható úthoz szállították, onnan pedig a Parádfürdői Erdészet terepjárójával a mentőkhöz eljuttatták. A túrázó lába sérült meg, ezért őt a mentők kórházba szállították. Délelőtt Eger és Szarvaskő között egy autó az árokba hajtott. A bélapátfalvai önkormányzati tűzoltók áramtalanították a járművet, amelynek vezetője nem sérült meg. Villanyoszlopnak ütközött egy személyautó tegnap délután Átány Petőfi Sándor útján. A hevesi hivatásos tűzoltók áramtalanították a kocsit, majd biztosították a helyszínt. Az áramszolgáltató szakemberei a sérült villanyoszlopot három óra alatt megjavították, a munkálatok idején az utcában nem volt áramszolgáltatás. Az autóban ketten utaztak, ők a balesetben nem sérültek meg. Kigyulladt egy családi ház villanyóra szekrénye Erdőkövesd Hunyadi János útján, tegnap délután. A pétervásárai katasztrófavédelmi őrs hivatásos tűzoltói porral oltó készülékkel oltották el a lángokat, majd átszellőztették az ingatlant. Az áramszolgáltató az ingatlant az elektromos rendszerről leválasztotta, a ház fűthető maradt, a tűzben senki nem sérült meg. Késő délután a füzesabonyi katasztrófavédelmi őrs tűzoltói Nagyútra vonultak, ahol egy sérült gázpalackot biztonságos helyre helyeztek. Kora este a gyöngyösi tűzoltók az M3-as autópályán egy meghibásodott autót áramtalanítottak. A csütörtökre virradó hajnalban rosszul lett két lakó egy családi házban, a gyöngyöspatai Vári úton. A tűzoltók az épület fürdőszobájában nyílt égésterű gázkazánt találtak, az egység műszeres mérései rendkívül magas koncentrációt mutattak ki a ház három különböző pontján is. A két lakót a mentők szén-monoxid-mérgezés gyanújával kórházba szállították.

Nem csak a régi gázkazánok közelében fejlődhet szén-monoxid, sőt, kéménynek sem kell működnie. Valamennyi nyílt lánggal működő fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, hiszen ha nem jó a szellőzés, ezek a berendezések elhasználják a szoba levegőjét, tökéletlen égés jön létre, amelynek a mellékterméke a szén-monoxid. Ahol nyílt láng van a szobában, nem elég néha kinyitni az ablakot, gondoskodni kell az állandó és automatikus levegő-utánpótlásról. Az ajtókba, ablakokba résszellőzőt kell beszerelni. Azért, hogy időben észleljük a gyilkos gázt a lakhelyünkön és hogy mérgezést vagy tragédiát előzzünk meg, ajánlatos szén-monoxid-vészjelzőt telepíteni minden nyílt égésterű fűtőberendezés és vízmelegítő mellé. Idén már 42 alkalommal vonultak Heves megye tűzoltói szén-monoxid miatt. Azokban a háztartásokban, ahol volt szén-monoxid-érzékelő telepítve, ott mérgezés nem történt, hiszen az érzékelő időben figyelmeztette a lakókat a csendes gyilkos jelenlétére.

Fotó: Túrázó mentése - Kiss Róbert tű. hdgy. - Gyöngyösi HTP