Odafigyeléssel megelőzhető lenne

2021. december 11.

Tűz ütött ki egy családi házban Kerecsenden a Fő utcában szombaton, kora reggel. Lángok csaptak ki az egyik szobából.

Az esethez az egri és a füzesabonyi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik 2 vízsugárral fojtották el a lángokat. A tűzoltóknak a tetőszerkezetet is meg kellett bontani, hogy a tűz tetőre átterjedését megakadályozzák. A ház tűzzel érintett szobája szinte teljesen kiégett. Az eset során szerencsére nem sérült meg senki.

Heves megyében 2021-ben már közel háromszáz alkalommal csaptak fel a lángok házakban, lakásokban vagy azok melléképületeiben, ami azt jelenti, hogy majdnem minden nap volt egy lakástűz. Idén megyénkben tizenhárman szenvedtek égési sérüléseket vagy füstmérgezést.

Megfigyelhető, hogy a fűtési szezonban megemelkedik a lakóingatlanban keletkezett tűzesetek száma. Ilyenkor a hideg miatt is többet vagyunk otthon, fűtünk, főzünk, világítunk, több elektromos eszközt használunk és a szabadidőnk nagy részét is lakhelyünkön töltjük.

Annak érdekében, hogy ne történjen nagyobb baj, érdemes füstérzékelőt telepíteni otthonainkba. A legbiztonságosabb, ha minden szobában van egy, de ha a nappaliban elhelyezünk egyet, már tettünk a biztonságunkért. A füstérzékelő a tűz keletkezésének elején jelez, amikor még van idő cselekedni. Minél hamarabb tudomást szerzünk a tűzről, annál gyorsabban tudjuk értesíteni a tűzoltókat a 112-es segélyhívó számon és annál több értéket tudnak megmenteni.

A vizsgálatok alapján a lakástüzek legjellemzőbb okai a nyílt láng, például gyertya, mécses felelőtlen használata, elektromos rendszerek túlterhelése, eszközök meghibásodása, fűtő berendezések meghibásodása, sütés-főzés. Javasolt minden háztartásban egy hordozható tűzoltó készüléket elhelyezni. Tűz esetén, ha saját testi épségünket nem kockáztatjuk, egy 2 kg-os ABC porral oltó, vagy 2 literes habbal oltó segítséget nyújthat, hogy a kisebb tüzet a kezdeti állapotában el tudjuk oltani, megakadályozva ezzel a gyors továbbterjedést.

Fotó: Fibecz Zoltán tű.törm.