Értékteremtő gyakorlat Balaton településen

2021. december 10. 11:25

Katasztrófafelszámolási-együttműködési gyakorlatot szervezett az Egri Katasztrófavédelmi Kirendeltség szerdán, Balaton településen.

Az együttműködő szervezetek azt gyakorolták, hogy egy esetlegesen bekövetkező nagy károkat okozó vihart követően, milyen feladatok várhatóak és azok hogyan hangolhatók össze a gyors és hatékony kárfelszámolás érdekében. A részvevő szervezetek között ott volt a MVM Émász Egri Régiója, a Magyar Közút, Balaton polgári védelmi szervezete, az Egri Rendőrkapitányság, az egri hivatásos tűzoltók, a bélapátfalvai önkormányzati és önkéntes tűzoltók, az Agria Speciális Mentő és Tűzoltó Csoport, továbbá a szilvásváradi önkéntes tűzoltóság.

A feltételezés az volt, hogy Balaton térségében rövid alatt nagy mennyiségű csapadék hullott, amely jelentős jégveréssel és viharos erejű széllel érkezett. A rendkívüli időjárás miatt a településen jelentős károk keletkeztek, számos bejelentés érkezett a 112-es segélyhívó számra. A megyei műveletirányítás az önkénteseket is riasztotta, akik azt a feladatot kapták, hogy a hivatásos egységek munkáját segítve Balatonban egy veszélyesen megdőlt fát távolítsanak el, a közutat tegyék járhatóvá a lehullott ágaktól, mindezt úgy, hogy a magasfeszültségű hálózatban ne keletkezzen kár. 

A gyakorlatot megelőzően a résztvevők egyeztették a feltételezett eseménnyel kapcsolatos feladat és hatásköröket. A rendőrség szakemberei lezárták a Balaton - Borsodnádasd közötti utat, mert az elszáradt fa tényleges veszélyt jelentett a közlekedőkre. Az áramszolgálató munkatársai kiszakaszolták, majd átmenetileg visszabontották a vezetékeket, azért, hogy a magasban dolgozókat az áramütés veszélye ne fenyegesse. A hivatásos és önkormányzati tűzoltók ezt követően kezdték meg a veszélyes fa eltávolítását emelőkosaras járművel a felső ágaktól kezdve, motoros láncfűrészeket használva először a fa gallyait távolították el, majd a fát kidöntötték. Az értékteremtő gyakorlatnak köszönhetően a szervezetek ismét gyakorolták a hatékony együttműködést, továbbá a településen átvezető közút is biztonságosabbá vált, hiszen a száraz fa már nem jelent veszélyt a járművekre, az elektromos hálózatra és közelében lévő ingatlanra. 

Fotó: Mérai Péter tű. alezredes / Nagy László tű. alezredes