Díjaztuk a legkíválóbb pályaműveket

2021. december 01. 15:55

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság az idei évben is meghirdette az Alkotói Pályázatot gyermekek részére, melynek célja, hogy a fiatalok kreatív alkotásokon keresztül mutassák be a tűzoltók izgalmas és nem szokványos világát.

Több mint 120 óvodás és iskolás különböző kategóriákban és korcsoportokban küldött be pályaművet a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságra. A megyei pályázat védnöke Csontos Ambrus tűzoltó dandártábornoka megyei katasztrófavédelem vezetője, mint a területi tűzmegelőzési bizottság elnöke, a bírálóbizottság elnöke pedig Mizsák-Bandis Barbara, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Média és Design Intézet művésztanára volt.

A megyei díjátadó rendezvényt az egri tűzoltóság szertárában rendeztük meg, ahová tizennyolc gyermek volt hivatalos, ők mindannyian díjazottak voltak és az Országos Tűzmegelőzési Bizottság által felajánlott ajándékcsomagokat vehették át.

Az idei évben is nehéz feladata volt a bírálóbizottságnak. Összesen 115 iskolás és 11 óvodás alkotása közül kellett kiválasztani a legjobbakat, kreativitás, igényesség, hasznosság és szakmai szempontok alapján. A pályaművek túlnyomó többségét a szabadkézi rajzok tették ki, de készültek kézműves alkotások és irodalmi művek is.

A legtöbb pályaművet beküldő óvodát és iskolát külön is értékeltük. Idén a „Legkreatívabb óvoda 2021”, címet a zagyvaszántói Gesztenyevirág Óvoda, a „Legkreatívabb iskola 2021” címet pedig a hatvani 5. számú Általános Iskola nyerte el. Az intézményekben a legközelebb eső tűzoltóság tűzoltó gépjárműves bemutatót és tűzvédelmi oktatást fog tartani az óvodásoknak és iskolásoknak a közeljövőben. A megyei első helyezett pályaművek bekerültek az országos döntőbe is.

Az díjak átadását követően kezdődött az igazi móka, a gyermekek a tűzoltóautók garázsában közelről is megismerkedhettek a nagy piros járművekkel, megnézhették, hogy milyen eszközöket, felszereléseket rejtenek a járművek tároló terei, szemügyre vehették, hogy honnan indulnak a riasztást követően a tűzoltó bácsik, hogy a bajba jutottakon segítsenek. 

Általános iskolások eredményei:

  • szabadkézi rajz kategória 6-10 éves korcsoport

I.helyezett: Kondella Nóra

II.helyezett: Jakab Kincső

III. helyezett: Lin Kaile

  • szabadkézi rajz kategória 11-14 éves korcsoport 

I.helyezett: Calo Júlianna Lilla

II.helyezett: Szabó Regina

III. helyezett: Illés Kornélia

szabadkézi rajz kategóriában különdíjat kaptak:

Sas Lili 

Csengeri Lili

Somodi Gréta

  • egyéb kézműves alkotás 6-10 éves korcsoportban

I. helyezett: Huszár Noel

II. helyezett: Sas Lili

III. helyezett: Bata Lilla Anna

  • irodalmi alkotás (vers) 6-10 éves korcsoportban

I.helyezett  Csengeri Lili: Ég a határ 

  • irodalmi alkotás (vers)11-14 éves korcsoport

I.helyezett: Rózsa Rebeka: A tűzoltók feladata

II.helyezett: Gulyás Bence: Megmentőink

 

Óvodások eredményei:

I.helyezett: Száz Nóra Izabella

II.helyezett: Szalkai Fanni Kiara

III. helyezett: Válóczi Noel Odin

Fotó: Nagy Csaba tű. fhdgy - Heves MKI