Iparbiztonsági szakmai nap

2021. november 19. 12:28

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság iparbiztonsági szakmai napot szervezett csütörtökön a megyében található veszélyes üzemek képviselői részére.

Az egyeztetésen Zelei László tűzoltó alezredes, iparbiztonsági főfelügyelő köszöntötte a megjelenteket, majd az első napirendi pontban ismertette a 2021-ben végrehajtott iparbiztonsági ellenőrzések tapasztalatait. Tájékoztatta a jelenlévőket a jövő évre tervezett ellenőrzésekről, kiemelte, hogy a veszélyes üzemek ellenőrzése során az ADR telephelyi előírások betartását helyezik a középpontba. Az olyan üzemeltetőknél, melyek jelenleg nincsenek veszélyes üzemként beazonosítva, továbbra is tartanak üzemazonosítási helyszíni szemléket. A főfelügyelő értékelte a gyakorlatok tapasztalatait és megköszönte az üzemeltetők együttműködő hozzáállását a hatóság által előírt feladatokhoz. Kiemelte az üzemeltetők és a hatóság közötti folyamatos kapcsolattartás és egyeztetés fontosságát, melynek legfőbb célja a termelés folyamatosságának megtartása mellett a jogszabályoknak való megfelelés és a biztonságos üzemeltetés.

A szakmai nap második részében, az üzemeltetők Mester Zsolt tűzoltó századostól kaptak tájékoztatást a veszélyes üzemekben az idő múlásával fokozódó kockázatok értékeléséről és az ehhez kapcsolódó feladatokról. Az üzemeltetők a kockázatok beazonosítását követően pontos karbantartási tervet tudnak készíteni, mely ütemezett végrehajtásával csökkentik a kockázatot és növelik az üzembiztonságot.

A szakmai nap zárásaként az iparbiztonsági főfelügyelő ismertette a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szakmai ajánlásában foglaltakat a téli rendkívüli időjárási körülményekkel kapcsolatos feladatokról, majd az üzemeltetők által feltett kérdésekre, észrevételekre adott tájékoztatást.

Fotó: Heves MKI