Rendszeresen ellenőriztessünk a biztonságunkért

2021. november 11. 15:36

A hideg időben a meleg otthon, a kellemes környezet sokaknak a biztonságot jelenti. A modern fűtési rendszerek megjelenése óta a fűtés egyre kevesebb munkával és problémával jár, ilyen körülmények között pedig könnyű elfelejteni, hogy a biztonság nem automatikus, továbbra is nagyon fontos az öngondoskodás szerepe.

Ha a fűtési szezont is biztonságban szeretnénk lakhelyünkön tölteni, akkor elengedhetetlen a fűtőeszközök és a kémények rendszeres átvizsgálása, melyet szakemberekkel kell elvégeztetni. A kéményseprő bármikor el tudja végezni a kémény ellenőrzését és ha szükséges, annak tisztítását. Arra érdemes figyelni, hogy a kéményellenőrzés napján ne fűtsünk be, hogy a kéményseprőnek ne forró környezetben kelljen dolgoznia. A kémények javasolt ellenőrzési gyakorisága gázos fűtés esetén kétévente, szilárd tüzelés esetén évente egy alkalom.

Heves megye teljes közigazgatási területén a kéményseprőipari közszolgáltatási tevékenységet a katasztrófavédelem kéményseprői látják el a lakossági szektorban. A szolgáltatás ingyenes azokban az ingatlanokban, ahová nincs bejegyezve semmilyen vállalkozás. A gazdálkodó szervezetek a kéményseprőipari szolgáltatást a megyében működő, alábbi szolgáltatók valamelyikétől rendelhetik meg.

Aki társasházban él és oda nincs cég bejegyezve, ahhoz kérés nélkül érkezik a kéményseprő. A megadott két időpont valamelyikében ingyen elvégzi az ellenőrzést. A társasházak éves sormunkatervei is nyilvánosak megyék szerinti bontásban. Aki pedig társasházban él, de a lakásába gazdálkodó szervezet van bejegyezve, ahhoz megrendelés nélkül megy a kéményseprő, ám pénzért dolgozik. Ha a lakásnak saját kéménye van, akkor a teljes munkadíjat, ha a társasház gyűjtőkéményére csatlakoztatták, akkor a munka rá eső részét kell kifizetnie, például egy tízlakásos házban a teljes munkadíj tizedét.

Azok számára, akik olyan családi házban élnek, ahova nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet, a kéményseprés önkéntes és ingyenes. A kéményseprő akkor jön, amikorra a kéménytulajdonos időpontot foglal. Időpontot a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervének honlapján lehet foglalni, vagy a 1818-as telefonszámon, előbb a 9-es, majd az 1-es melléken lehet kezdeményezni. Abban az esetben, ha a családi házba gazdálkodó szervezetet jegyeztek be, akkor a kéményseprés megrendelése már nem opció, hanem kötelesség. Attól függően, hogy milyen fűtőeszköz van a kéményhez csatlakoztatva, egy- vagy kétévente kell ellenőriztetni és ezért a megrendelt munkát teljesítő kéményseprő cégnek fizetni kell.

Heves megyében idén 262 lakástűzhöz vonultak a tűzoltók, 41 alkalommal a kéményekben keletkezett izzás vagy csaptak föl a lángok. Közel minden hatodik lakástűz a kéményben keletkezik. Az utóbbi hónapokban Szarvaskőn, Váraszón, Füzesabonyban, Hevesaranyoson, Szűcsiben, Ecséden és Recsken gyulladt meg a kéményekben lerakódott égéstermék. A kéményeket biztonságosan használni a tűzesetek után nem lehet, minden esetben szakemberekkel kell felülvizsgáltatni az égéstermék-elvezetőket, számos esetben az ingatlan lakóinak átmenetileg el kellett hagyniuk lakhelyüket. Ezek a tűzestek a kémények rendszeres ellenőrzésével, szükség szerinti tisztításával, továbbá a megfelelő tüzelőanyag megválasztásával megelőzhetők. Több korom rakódik le a kéményben, ha a tüzelőberendezésben hulladékot vagy más, nem megfelelő tüzelőanyagot – műanyagot, lakkozott, festett, vagy nedves fát – égetnek. A lerakódott koromréteg fűtés során izzani kezd, meggyullad és akár kéménytűzhöz is vezethet, a kéményről a tűz pedig másodpercek alatt átterjedhet a ház tetőszerkezetére is.

Idén már 32 alkalommal riasztották a tűzoltókat megyénkben szén-monoxid miatt, az esetek során 8 ember szenvedett valamilyen fokú mérgezést. Tévhit, hogy csak a régi gázkazánok miatt keletkezhet szén-monoxid. Minden olyan fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amelyik nyílt lánggal működik. Ha nem megfelelő a szellőzés, akár egy kandalló vagy cserépkályha is veszélyes lehet. Egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelővel gondoskodhatunk szeretteink és saját magunk védelméről. Az érzékelőt a fűtőeszköztől, vagy vízmelegítőtől egy méterre, fejmagasságba helyezzük el és figyeljünk a szavatossági idejükre.