Dobozos tejjel a lakás- és kéménytüzek megelőzéséért

2021. október 25. 14:31

Negyedik fázisához érkezett az Országos Tűzmegelőzési Bizottság és az Alföldi Tej Kft. figyelemfelhívó tejesdobozkampánya: a fűtési szezon hivatalos indulásához igazítva október közepétől a boltokba kerülnek azok a termékek, amelyek dobozán a lakástüzek megelőzésére, a kémények, tüzelő- és fűtőberendezések karbantartásának fontosságára hívják fel a vásárlók figyelmét.

A három hónapig tartó időszakban három és fél millió, 2,8 százalékos zsírtartalmú magyar tejet tartalmazó dobozon látható a figyelemfelhívó grafika. Az Alföldi Tej Kft. és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság keretein belül működő Országos Tűzmegelőzési Bizottság tavaly decemberben kötött megállapodást arról, hogy ebben az évben négy témában – szén-monoxid-mérgezés, erdőtüzek, lakástüzek, illetve fűtési időszakban a lakás- és kéménytüzek megelőzése – végeznek közös tájékoztatást, összesen mintegy tizenkétmillió tejesdobozon juttatva el az üzeneteket a lakossághoz. 

A téma fontosságát jelzik a statisztikai adatok is: a tűzoltókat hazánkban 2021 október végéhez közeledve már több mint 760 kéménytűzhöz riasztották, Heves megyében már közel 40 esetben keletkezett tűz kéményekben az idén. Az ilyen tüzeket leggyakrabban az okozza, hogy az égéstermék-elvezető (kémény) nincs megfelelően kitisztítva és a belső falára lerakódott korom, kátrány meggyullad. Heves megyében azidei évben 238 lakástűz volt, megyénkben minden hatodik lakástűz a kéményből indul ki.

A kéményseprőipari tevékenységről szóló hatályos törvény alapján több mint három éve nem kötelező az egylakásos ingatlanok (családi házak és a társasházzá nem alakult többlakásos ingatlanok) esetén a kémények ellenőriztetése és tisztíttatása, vagyis 2018 januárja óta az ingatlan tulajdonosának feladata gondoskodni az égéstermék-elvezetők általános ellenőriztetéséről és tisztíttatásáról, amit nem érdemes kihagyni. A szilárd tüzelőanyaggal működő berendezésekhez kapcsolódó kémények, valamint tartalék kémények esetén évente, a gázüzemű és a zárt rendszerű tüzelőberendezéseket kiszolgáló kémények vagy kéményrendszerek, illetve tartalék kémények esetén kétévente ajánlott kéményseprőt hívni. Az égéstermék-elvezetők teljes nyomvonalának műszaki felülvizsgálatára pedig négyévente egyszer javasolt sort keríteni. Akik családi házban élnek és a családi házba nincs bejegyezve semmilyen vállalkozás, azok számára a kéményseprés ingyenes. A kéményseprő ezekben az esetekben az előre egyeztetett időpontban várható.

A katasztrófavédelem kéménysepréssel kapcsolatos információkat tartalmazó weboldalán irányítószám alapján ki lehet keresni, hogy a katasztrófavédelemnél, vagy valamelyik kéményseprőipari szolgáltatónál hogyan lehet időpontot egyeztetni a kémény ellenőrzésére. Ugyanezen a weboldalon az online ügyintézést kiválasztva lehet időpontot foglalni a katasztrófavédelem kéményseprőinél.