A mustgázmérgezés veszélyeire hívták fel a figyelmet

2021. szeptember 14. 14:51

A mustgázmérgezés veszélyeire hívták fel a figyelmet azon a tűzoltók számára szervezett gyakorlaton, melyet a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Kísérleti Szőlőültetvények és Borászat pincéjében szervezett szeptember 14-én.

A gyakorlaton az volt a feltételezés, hogy két ember rosszul lett egy nagy pincében, saját erejéből onnan nem tudott kijönni, ezért az ott dolgozók segélyhívást adtak le. Az egri hivatásos tűzoltókat riasztották a gyakorlatra. A kiérkező beavatkozók vezetője azonnal felvette a kapcsolatot a bejelentővel, gyorsan megszerezte a mentéshez feltétlenül szükséges információkat, majd kiadta az utasításokat a beavatkozó állománynak. Légzésvédelmi felszerelésben, mentőkötelet használva indultak neki a sötét pincerendszernek, hordágyat és hőkamerát is vittek magukkal, az utóbbi gyors segítség lehet a bajba jutott ember megtalálásában, hiszen gyorsan érzékeli a testhőmérsékletet. Miután felkutatták az eszméletüket vesztett embereket, mentőkámzsát adtak rájuk, majd hordágyon kihozták őket. A mentés végén, nagy teljesítményű ventillátorral átszellőztették a helyiséget.

A gyakorlatot követően Papp Zsolt tű. alezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő tájékoztatta a sajtó munkatársait a mustgázmérzezés veszélyeiről. Elmondta, hogy Heves megyében is javában tart a szüret, sok helyen már a must forr a pincékben, az erjedés során pedig szén-dioxid keletkezik, mely kiszorítja a levegőt a helyiségből, ezáltal oxigénhiányos környezetet hoz létre. A mustgáz miatti oxigénhiány szédülést, álmosságot, eszméletvesztést, végül akár fulladásos halált okozhat. Felhívta a figyelmet a tragédiák megelőzésére, ennek érdekében kiemelte a pincék szellőztetésének, továbbá szén-dioxid-érzékelő berendezések telepítésének fontosságát. Megemlítette, hogy a közismert gyertyás módszer is alkalmazható, gyertyával is ellenőrizhető, hogy van-e elég levegő. Fontos, hogy az égő gyertyát ne kézben, hanem például egy lapáton tartsuk magunk előtt, és úgy menjünk le a pincébe. Ha a gyertya elalszik, azonnal el kell hagyni a helyiséget.

Hegyi Ádám István, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Kísérleti Szőlőültetvények és Borászatának birtokigazgatója kiemelte: a mai modern pincészetekben, így az egri egyetem pincéjében is korszerű légtechnikai eszközökkel védekeznek a mustgáz ellen, emellett tapasztalt munkatársakkal dolgoznak, akik rendszeresen részt vesznek munka- és balesetvédelmi oktatáson is. A szakember hangsúlyozta, fontos a körültekintés, elsősorban a mélyépítésű pincéknél. Szavai szerint odafigyeléssel, szellőztetéssel, valamint szén-dioxid-érzékelő elhelyezésével elkerülhető a baj.

A szakemberek felhívják a lakosság figyelmet, hogy aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét!

Fotó: Hevesi Katalin tűzoltó alezredes