Ismét megmérettek a favágó tűzoltók

2021. szeptember 10.

Az ország minden tájáról érkeztek versenyzők szeptember 8-án Ropolypusztára, ahol egy év kihagyás után összemérték tudásukat az Országos Tűzoltó-Favágóversenyen. Heves megyét a gyöngyösi hivatásos tűzoltó-parancsnokság csapata képviselte a versenyen.

A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ismét a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt.-vel együttműködve, valamint a STIHL Kft. és az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület támogatásával szervezte a viadalt. A favágóverseny 2013 óta nyújt lehetőséget a katasztrófavédelem hivatásos állományának arra, hogy színvonalas szervezés és professzionális szakmai háttértámogatás mellett mérje össze felkészültségét a motorfűrész kezelésében, illetve a fakitermeléssel összefüggő részmunkákban.

A zselici dombok között a versenyzők három számban mérték össze erejüket és tudásukat: egyéni szerelésben és fadöntésben, valamint a kombinált számban. A leggyorsabb versenyzőnek 10,16 másodpercre volt szüksége ahhoz, hogy leszerelje, megfordítsa, és újra felszerelje a motorfűrész vágószerkezetét. A néhány másodperces folyamat izgalmai a precizitásban rejlenek, hiszen egy apró figyelmetlenség, rossz mozdulat is értékes másodpercveszteséget jelenthet. Az egyéni fadöntés versenyszámban egy harminc centiméter átmérőjű bükköt kellett kidönteni az indulóknak úgy, hogy a talajtól tizenöt centiméter magasságban kellett vágást készíteni.

A kombinált versenyszám darabolásból, gallyazásból, választékolásból, hasításból és sarangolásból állt. Itt mutatkozott meg igazán a jó csapatszellem, a tűzoltók közötti összhang és a rutin. A rajt után a motorfűrész-kezelő levágott egy rönkről egy legalább három centiméter, legfeljebb nyolc centiméter vastag korongot, majd pályára léptek a többiek is. A második rönk gallyazása után a rönköket egyméteres választékokra kellett darabolni, majd félbehasítani és farakásba rendezni.

Favágóink - Zaklóczki Zoltán tűzoltó c. tőrzsőrmester, Nagy Mihály tű. c. főtörzsörmester Szabad József tűzoltó főtörzsörmester, Kovács Bence tűzoltó tőrzsőrmester- a rendkívül kemény versenyben a középmezőnyben végeztek.

Az egész napos versenyen a hivatásos tűzoltók igazi profikként küzdöttek egymás ellen, ám a pálya szélén már barátokként köszöntötték bajtársaikat, és szurkoltak egymásnak.

Forrás: Somogy MKI

Fotó: Tassy Melinda