Öngyulladás a gabonatárolóban

2021. szeptember 10. 08:54

Tegnap összesen 10 segélyhívás érkezett a Heves megyei katasztrófavédelem műveletirányítási központjába. A 6 tűzesetet, 3 műszaki mentést és 1 téves jelzést 13 hivatásos és 3 önkéntes tűzoltó egység kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 1 téves jelzés is érkezett az ügyeletre.

Kettéhasadt és villanyvezetékre dőlt egy tíz méteres fa Gyöngyösön, a Vörösmarty dűlőben. A gyöngyösi hivatásos tűzoltók láncfűrésszel és kéziszerszámokkal távolították el a veszélyes ágakat. Az eset során nem sérült meg senki.

Takarmány izzott be egy 2300 tonnás, betonfalú gabonatárolóban  Mezőtárkány határában. A tüzet a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával a füzesabonyi, a mezőkövesdi, az egri hivatásos és a mezőtárkányi önkéntes tűzoltók oltották el. Munkájukat három rakodógép segítette, amelyekkel kitermelték a tárolóból a takarmányt, kiterítették a földre, majd vízsugárral visszahűtötték azt.

Száraz fű égett mintegy 100 négyzetméteres területen Halmajugrán, a Rákóczi úton, Gyöngyös külterületén a 3-as főút mentén és Lőrinciben, a vasútállomás mellett. A gyöngyösi és a hatvani hivatásos tűzoltók kéziszerszámokkal és vízsugárral oltották el a tüzeket.

Tizenöt hektáron égett száraz fű, bozót a Poroszló és Besenyőtelek közötti részen, a 33-as főút mentén, csütörtökön délután. A füzesabonyi és hevesi hivatásos és a mezőtárkányi önkéntes tűzoltók vízsugárral és kéziszerszámokkal több órán át küzdöttek a lángokkal, mire megfékezték azt. Munkájukat a szél nehezítette, egy munkagép, mellyel, a tűzzel veszélyeztetett területet körbetárcsázták, ezzel megakadályozva a lángok továbbterjedését, segítette.

Fotó: Füzesabonyi KvŐ