A jövőben is segítik a katasztrófavédelem munkáját a héhalmi önkéntes tűzoltók

2021. augusztus 04. 12:06

A napokban szerezte meg az újraminősítését a Héhalmi Önkéntes Tűzoltó Egyesület. Az egyesületnek a Heves és Nógrád megyei katasztrófavédelemmel, továbbá a hatvani hivatásos tűzoltósággal van együttműködési megállapodása. A tagjai egy újraminősítő gyakorlaton vettek részt, melynek végén minősítésüket egy évvel meghosszabbították, így Héhalmon és további hat településen önállóan is végezhetnek tűzoltási és műszaki mentési feladatokat.

A gyakorlaton tizenhét önkéntes tűzoltó vett részt, közülük öten rendelkeznek tűzoltásvezetői jogosultságokkal, így az irányító szerep az övék volt a négy feltételezett káresetnél. Az irányítóknak a beavatkozó önkéntesekkel egy, véletlenszerűn választott tűzoltási vagy műszaki mentési feladatot kellett megoldaniuk. 

Az egyik feltételezés az volt, hogy a településük polgármesteri hivatalának konyhájában tűz keletkezett, egy ember pedig a füstben rosszul lett. Itt az önkéntesek feladata a tűz szakszerű oltása és a bajbajutott ember kimentése volt, teljes védőfelszerelésben és légzésvédelem használatával. A második feltételezett szituációt az aktuális eseményeknek megfelelően egy vihar idézte elő. Az erős szél egy fát tövestől kicsavart, ami egy autóra dőlt, a kocsiban ülő ember pedig beszorult járművébe. Itt az önkénteseknek a fát biztonságosan el kellett távolítaniuk, majd feszítővágóval az embert kellett kimenteni a szorult helyzetből. A harmadik szituáció szerint a nagy mennyiségű hirtelen lezúduló esővíz pincéket árasztott el, itt a tűzoltók szivattyúval avatkoztak be és távolították el a csapadékvizet. A negyedik feltételezés szerint Héhalmon egy teherautó és egy személykocsi ütközött. A teherautóból folyt az üzemanyag, az autóba pedig a vezetője beszorult. Az önkénteseknek itt a beszorult embert kellett kivágniuk az autóból, áramtalanítani a járműveket, megszüntetni az üzemanyagfolyást, és felitatni a kifolyt benzint az útról. 

A tűzoltásvezetők és az állomány minden tagja tanúbizonyságot tett felkészültségéről, az önkéntesek jó színvonalon teljesítették a szimulált káresetek felszámolását, így továbbra is végrehajthatnak katasztrófavédelmi műveleteket a hivatásos tűzoltókkal közösen vagy önállóan is.