A színpadon mutatták be hogyan mentenek

2021. július 29. 12:12

Az egri és a füzesabonyi hivatásos tűzoltók taktikai és gyakorlati felkészültségüket mutatták meg azon a szerdai gyakorlaton, melyet az Egri Katasztrófavédelmi Kirendeltség szervezett az egri színházban.

Szituációs begyakorló gyakorlaton vettek részt Eger város hivatásos tűzoltói. Ezúttal a gyakorlás helyszíne az egri színház volt, ahol két feltételezett veszélyes helyzetet kellett megoldaniuk a tűzoltóknak. A szimulált káresetnél a vasfüggöny mögött elektronikai meghibásodás miatt tűz keletkezett, melyet a tűzjelzők is jeleztek. A tűz keletkezésekor éppen főpróbát tartottak, közel ötvenen voltak az épületben, a jelzéskor elindultak a kijárat felé. A tűz terjedésekor a színdarabban használt pirotechnikai elemek is meggyulladtak, ezért a második feltételezés szerint a tűz a színpad fölött lévő padlásra is felkúszott. A létszámellenőrzéskor kiderült, hogy két ember még benn van a lángoló épületben, feltételezhetően a füsttől rosszul lettek és nem tudták elhagyni a színházat. 

A gyakorlat helyszínére a tűzjelző riasztását követően négy gépjárművel, több mint tizenöt tűzoltó vonult. A szervezők a tüzet villogó piros, a füstöt villogó kék fénnyel imitálták, a bajbajutott embereket pedig fabábukkal helyettesítették. A beavatkozó állomány bevetési ruhában és teljes légzésvédelem használatával kezdte meg a feltételezett káreset felszámolását. A protokoll szerint eltűnt emberek keresése az elsődleges feladat, a felderítés során, a nézőtéren és a színpadon meg is találták a bajbajutottakat, mentőálarcot adtak rájuk, majd hordágyon kihozták őket a füsttel telítődött épületből és átadták a mentőknek. A tűz oltására vízsugarakat szereltek a vasfüggöny mögött, a padláson lévő tűzgócot pedig több oldalról oltották el. A gyakorlat során az épület közelében lévő tűzcsapok működését is ellenőrizték. Az tűzoltók számára rendkívül fontos a gyakorlás, ezért mindhárom szolgálati csoport részére rendszeresen szerveznek helyismereti foglalkozásokat, gyakorlatokat jelentősebb helyszínekre. A mostani gyakorlat során megmutatták, hogyan avatkoznak be több szász fő befogadására is alkalmas épületben keletkezett tűzesetnél, a mentési csoport hogyan alkalmazza a számukra rendszeresített védőeszközöket és az eddig megszerzett tapasztalatok alapján hogyan kell a leggyorsabban segíteni a bajbajutottakon egy tűzeset során.

Fotó: Sas Dániel tű. szds. - Egri KVK