Tarló, szalmabálák és bálázógép égett

2021. július 28. 14:53

Három kiemelt tűzesethez vonultak megyénk tűzoltói kedden.

Harmincöt hektáron tarló és ötven körbála kapott lángra kedd délelőtt Átány határában. A hevesi és a füzesabonyi hivatásos tűzoltók két vízsugárral, a tűzoltó gépjármű rézsű oltójával és kéziszerszámokkal fékezték meg a tarlótüzet. Az oltást egy munkagép is segítette, amely körbetárcsázta a tűzzel érintett területet. A délutáni órákban egy bálázógép gyulladt ki, körülötte tíz hektáron a tarló és körbálák is lángra kaptak Tarnazsadány külterületén. A hevesi és a gyöngyösi hivatásos tűzoltók egy vízsugárral és kéziszerszámokkal oltották el a tüzet, a lángok továbbterjedését megakadályozva egy traktor körbetárcsázta a területet. Este egy ötszáz négyzetméteres üres raktárépületben keletkezett tűz, ahol munkálatokat folytattak, Abasár Fő útján. A tetőszigetelés égett közel százötven négyzetméternyi területen. A gyöngyösi, a hatvani hivatásos és helyi önkéntes tűzoltók megbontották az épület tetőszerkezetét, két vízsugárral megszüntették a lángokat, valamint felszámolták az izzó gócokat. A tűzben senki nem sérült meg. 

Heves megyében idén nyáron már közel 80 hektárnyi tarlón keletkezett tűz, továbbá kis területen lábon álló gabona kapott lángra, ahol a nagyobb kárt a tűzoltók gyors beavatkozásának köszönhetően sikerült megelőzni. Megyénkben összesen 139 égő bálát kellett oltaniuk a tűzoltóknak. Eddig két mezőgazdasági gép - egy kombájn és egy bálázógép - gyulladt ki a munkálatok közben.

A katasztrófavédelem idén is kiemelt figyelmet fordít az agráriumban keletkező tüzek megelőzésére. A katasztrófavédelem szakemberei nemcsak ellenőrzik a mezőgazdasági gépeket, a mezőgazdasági épületek tűzvédelmi állapotát, hanem folyamatos kapcsolatban állnak a gazdákkal és megelőzési tanácsokat adnak. Az évről évre előforduló hibák kiküszöbölése érdekében a hatósági ellenőrzések mellett tűzbiztonsági konzultációs lehetőségeket biztosítanak a gazdáknak. Részt vesznek a gépek műszaki ellenőrzésén, és felhívják a figyelmet a leggyakoribb hibákra. A kalászos termény betakarítási, bálázási munkálatainak megkezdése előtt az üzemeltetőnek a felelőssége és kötelessége a betakarításban résztvevő mezőgazdasági gépjárművek tűzvédelmi és műszaki átvizsgálása. A betakarítási munkák során használt, ötnél több mezőgazdasági járművet érintő műszaki ellenőrzés tervezett időpontját 10 nappal a szemle előtt írásban a tűzvédelmi hatóságnak be kell jelenteni.

A mezőgazdasági tüzek megelőzése érdekében az alábbiakat érdemes szem előtt tartani:

  • Külterületen tilos zöldhulladékot égetni.
  • Belterületen csak ott szabad zöldhulladékot égetni, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi, de még ilyenkor is rendkívül óvatosan kell égetni. A nagy hőségben a legjobb, ha egyáltalán nem gyújtunk tüzet.
  • Heves megye teljes területén tűzgyújtási tilalom van érvényben. Ez azt jelenti, hogy tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek 200 méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is.
  • Gabonatáblán, annak közvetlen közelében tilos dohányozni, a munkagépek vezetőfülkéjében is.
  • A mezőgazdasági munkagépek forgó, súrlódó alkatrészeit pontosan kell beállítani, ezeket rendszeresen kell olajozni, zsírozni, mert ha ezek felforrósodnak, meggyújtják a munka közben rárakódott növényi törmeléket és akár az egész gabonatáblát.
  • A munkagépet meg kell tisztítani a rárakódott olajsártól, növényektől.
  • A betakarítást és a termények szállítását végző munkagépekre, járművekre is kell tűzoltókészülék.
  • A munkagépek elektromos vezetékeinek szigetelését, rögzítettségét, az akkumulátor szigetelését érdemes használat előtt ellenőrizni.
  • A kombájnoknak földelőlánccal kell rendelkeznie.
  • Ellenőrizni kell a kipufogórendszert, mert a sérült illesztéseknél, lyukaknál kiáramló forró kipufogógáz meggyújthatja a növényzetet.
  • Az üzemanyagellátó- és olajtovábbító rendszereket is ellenőrizni kell, mert a kiszabadult kenőanyag vagy üzemanyag könnyen tüzet okozhat.
  • A gabonatáblán lévő munkagépek kipufogóira szikrafogót kell tenni.