Gyakorlat az uszodában

2021. július 27. 11:53

Szituációs begyakorló gyakorlatot szervezett hétfőn a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az egri uszodában.

A feltételezés szerint az uszoda kazánházában karbantartási munkálatok folytak, mely során egy szabálytalanul végzett hegesztés miatt tűz keletkezett és átterjedt a tetőszerkezetre. A sportlétesítményben a tűz keletkezésekor ötven sportoló tartózkodott. A tűzjelző berendezés érzékelte a tűzesetet, a jelzés befutott a tűzoltóságra, az uszoda biztonsági szolgálata is megerősítette a tűzesetet a 112 segélyhívó számon. Ezt követően a dolgozók azonnal megkezdték az épület kiürítését a tűzriadó terv alapján, két embert viszont nem találtak. A nyári melegben nyitva hagyott nyílászárókon keresztül a levegőcsere utánpótlás intenzív volt, ennek következtében a tűz gyorsan terjedt a tetőszerkezeten, minden irányban.

A gyakorlatra az egri, a füzesabonyi, és a mezőkövesdi hivatásos tűzoltókat riasztották. Az egri hivatásos tűzoltók érkeztek ki elsőként a gyakorlat helyszínére, három tűzoltó gépjárművel. Felvették a kapcsolatot az uszoda munkatársaival, majd elsőként a közművek elzárására összpontosítottak, elzárták a gáz főcsapot, majd áramtalanították az épületet. Porral oltó készülék és vízsugarak védelme mellett behatoltak a füsttel telített helyiségekbe, majd, nekiláttak az égő kazánház és a tetőszerkezet oltásának, ezzel párhuzamosan a mentési csoport az eltűnt emberek keresésére indult. A tűzoltók átvizsgálták az épületet, az egyik embert a kazánházban, a másikat a tetőtérben találták meg, mentőálarcot adtak rájuk, majd kihozták és átadták őket a mentőknek. A mezőkövesdi és füzesabonyi egységeket csak elméleti síkon voltak jelen a gyakorlaton. A tűzoltás vezetője a mezőkövesdi tűzoltók részére –elméletben- azt a feladatot adta, hogy létrás gépjárműről megszerelt vízsugárral a tetőszerkezet tüzét oltsák, a füzesabonyi egység pedig azokat a tűzoltókat váltotta, akiknek a légzőpalackjából már fogytán volt a levegő. 

A beavatkozók védőruházatban, teljes légzésvédelem mellett hajtották végre a tűzoltási és mentési feladatokat, a füsthatáron belül a gyakorlat ellenőrzői különösen figyelték a környezeti levegőtől független légzésvédelem szakszerű használatát. A gyakorlás több mint egy órán át tartott, a beavatkozók a nagy belterületű, éghető tetőszerkezettel rendelkező sportlétesítmény oltásának sajátosságaira fókuszáltak, a tapasztalatokat zárásként megosztották egymással. 

Fotó: Nagy Csaba tű. fhdgy.